Thalloderma Shop
04/25/17 05:06
(http://www.clubz.bg/)

БСП и ГЕРБ при Радев днес, преговорите за кабинет продължават

Консултациите при президента Румен Радев днес ще са с най-голямата опозиционна партия БСП и с партията - бъдещ мандатоносител - ГЕРБ. Срещите завършват политическите консултации при ържавния глава, които по конституция предшестват връчването на мандат за съставяне на кабинет. Това се очаква да стане до края на седмицата, а кандидат-премиера Бойко Борисов да представи състава на новия Министерски съвет за гласуване от парламента на 4 май.

Вчера Радев се срещна с "Воля", ДПС и "Обединени патриоти". Президентът е пожелалстабилност и управление в 4-годишен период на "Обединени патриоти". ДПС поиска правителство между "системните партии", тоест без националисти, а от "Воля" заявиха, че чакат покана за разговор за министри, защото смятат да подкрепят новото правителство.

Междувременно преговорите между ГЕРБ и "Обединените патриоти" продължават. Вчера двете партии се разбраха за механизъм за отзоваване на министри, който да бъде записан в коалиционното споразумение. Идеята е всяка от партиите във властта да може да отзовава министри, които са от нейната квота в Министерския съвет. На мястото на този министър същата партия ще предлага на премиера Бойко Борисов наследник. Самият премиер ще има думата за кадровите решение, но за разлика от споразумението с Реформаторския блок, при рокади в квотите на партньорите си ще трябва и тяхното съгласие.

Имена на кандидат-министри вече се обсъждат, но първите сигурни ще са ясни около четвъртък, стана ясно от думите на Делян Добрев от преговорния екип на ГЕРБ пред БНТ. 

Разговорите продължават и днес.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване