Thalloderma Shop
04/25/17 07:41
(http://www.klassa.bg/)

На 100 продавачи на къщи - по 2-ма - 3-ма купувачи

 

Клиентите бягат от малки дворове и разбити пътища

Пазарът на еднофамилни къщи във и около София е замрял, като на стотина продавачи се падат по двама-трима реални купувачи, решили да инвестират парите си в подобен имот, научи „Монитор”.

Според Тихомир Цаков от една от столичните агенции има интерес към къщи в града и околностите му, но цените са много високи и това донякъде отказва потенциалните купувачи. По думите му другият фактор, който кара хората да се замислят,

 

са по-големите разходи по поддръжката

 

на къщата. „Пазарът в този сегмент е много специфичен и слаб”, обясни той. „Броят на клиентите на него е много малък. Хората с по-малко пари, искащи да живеят в къща, се изнасят в далечните околности на София, например по южните склонове на Стара планина. В чертите на града има основно високи оферти за големи къщи, но интересът е символичен. Не бива да забравяме, че много малко са хората, търсещи да купят просторен еднофамилен дом и можещи да си позволят да платят цената за него. Отделно в София има риск купувачът в един момент да осъмне със започнал строеж до двора му на голяма жилищна кооперация, която да засенчи имота”, добави брокерът. По думите му затова клиентите с пари

 

си правят добре сметката

 

но тя не винаги излиза и те не рискуват.

Цаков добави, че дори на пазара за наемане на къщи търсенето е малко. Вече няма толкова много посолства, които да се интересуват от такива имоти. В най-добрия случай в скъпите крайградски южни квартали те се наемат за частна детска градина или училище.

Финансовият консултант Тихомир Тошев смята, че не повече от 10% от ипотеките, които се теглят за покупка на жилище са за къща. „Най-често това се прави за имоти в областните градове и в София за кварталите Бояна, Драгалевци, Симеоново. Част от договорите са за еднофамилни домове в затворените комплекси в столицата и периферията й”, добави той.

Други брокери казват, че малкото купувачи на къщи в София и около нея много рядко купуват имоти с малки дворове. Другият минус, който кара клиентите често да се отказват от сделка, са разбитите пътища и улици, липсата на нормално водоснабдяване или проблемите с тока в периферните столични квартали.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване