Thalloderma Shop
04/25/17 13:05
(http://www.clubz.bg/)

Нова уики-медия ще се бори с фалшивите новини

Основателят на "Уикипедия" Джими Уолъс се захваща с нов проект, чиято цел е да пребори все повечето фалшиви новини в информационната мрежа.

Вместо свободна енциклопедия, този път Уолъс предлага свободна медия. Wikitribune, както ще е името на новия проект, ще предлага фактологически точни и обективни статии, плод на съвместна работа между професионални журналисти и доброволци аматьори.

"Новините са счупени, но измислихме как да ги оправим", обяснява Уолъс. 

И разяснява как пренасянето на новините в интернет, които всички очакваме безплатно, са довели до нарастването на нискокачествени медии, които разчитат на скандални заглавия и фалшиви новини.

"От една страна имаме професионални журналистически стандарти, от друга - радикалната идея от Уики, че общност от доброволци може и ще защитават интегритета на новините", обяснява още той.

Всеки ще може да чете статии, да предлага нова информация, да отбелязва проблеми пасажи или твърдения като грешни или искащи допълнителна разработка. Всички тези редакции и предложения ще бъдат проверявани от екип от 10 журналисти и безброй доброволци, които ще работят като равни.

Wikitribune няма да се издържа с реклама, а подобно на Уикипедия ще разчита на дарения.

Засега на сайта www.wikitribune.com можете да откриете повече за концепцията зад него и да дарите пари за идеята. След 29 дни обаче сайтът ще отвори. Дали ще "оправи" новините - предстои да видим.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване