Thalloderma Shop
04/25/17 07:27
(http://www.klassa.bg/)

Обиски в КЕВР за газа, разследват трима шефове на регулатора

 
  • Погнаха комисията, че позволила фалшиви инвестиции да надуват сметките

  • Досъдебното производство – по четири теми, сред тях и окрупняването на „Овергаз”

Трима шефове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) са на мушката на прокуратурата заради съмнения, че са ощетявали с дейността си потребителите. Това са настоящият ръководител на институцията – приближеният до Иван Костов експерт и бивш депутат от ДСБ Иван Иванов, както и двамата му предшественици Еленко Божков и Светла Тодорова. Те и членовете на съставите, ръководили комисията под тяхно председателство, са проверявани в рамките на досъдебно производство, стартирало по сигнал от януари и проверяван до днес, когато е образувано самото дело и са разпоредени обиски в сградата на енергийния регулатор. По обед екип от обвинители и агенти на ДАНС, водени от зам. главния прокурор Борислав Сарафов, влязоха в централата на КЕВР за изземване на документи и разпити на служители. Обиски по същото време е имало и на други адреси, но от държавното обвинение не уточниха кои точно са те и дали сред тях не е имало и офиси на фирми.

От държавното обвинение съобщиха, че

делото е по четири теми и се води от спецзвеното „Антикорупция“

към Софийската градска прокуратура (СГП).

Едно от съмненията, които се разследват, е дали с действията си по отношение на предприетото през 2015 г. от „Овергаз мрежи“ окрупняване регулаторът не е довел до запазване на необосновано висока цена на газа. По втора линия на разследване пък ще се проверява дали КЕВР не е допуснала газовите дружества да заявяват фиктивни инвестиции, като така са помпали сметките на всички ни. Третата линия е свързана с проверка на това дали КЕВР не е довела до опасността страната ни да бъде глобена от ЕК заради жалба на „Овергаз“. Както лъсна преди няколко дни, държавата е застрашена от санкция в размер на 200 млн. евро заради сигнал, подаден на 20 януари 2011 г. от дружеството на газовия барон Сашо Дончев „Овергаз инк“, че не получава достъп до газопреносната система и до хранилището в Чирен. Оказва се обаче, че КЕВР може умишлено да е допринесла за опасността страната ни да бъде глобена, тъй като в задълженията на регулатора е да разглежда подадените до него жалби и да се произнася по тях в двумесечен срок. Макар „Овергаз инк“ първо да подал жалба до комисията, преди да я прати в Брюксел, от регулатора не взели каквото и да било решение и това довело до образуване от страна на ЕК на дело за злоупотреба с господстващо положение пред Европейската комисия срещу БЕХ, „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“, което към момента не е приключило, обявиха от прокуратурата.

Четвъртата сюжетна линия на разследването пък е дали КЕВР не е обслужила нечии интереси

с последните си решения, с които увеличи цените на газа, парното и софийската вода. Както вече Агенция Монитор писа, влезлият от 1 април тази година скок на синьото гориво е бил направен от регулатора изцяло в полза на „Овергаз“, като целта на решението на КЕВР е била вместо Сашо Дончев да плаща наказателна санкция за кризата от края на 2015 г. разходите да бъдат поети от всички потребители. Резултатът от действията на регулатора е, че скокът дори не е в размер на обявените близо 30%, а възлиза на над 36%.

С образуването на досъдебното производство и проведените обиски всъщност лъсва и причината за паническите действия на газовия барон Сашо Дончев и аверите му олигарси от последните дни. Както стана ясно, след като е разбрал за започнатото през януари разследване, той се е пробвал да го предотврати, като е поискал среща с главния прокурор Сотир Цацаров уж под претекста, че моли за нея в качеството си на шеф на БСК, а по време на разговора настоял за чадър и блокиране на газовите дела. След като Цацаров категорично го отразял, той предприе и газовата атака срещу държавното обвинение, подпомаган както от останалите босове от кръжеца „Агнешките главички“ Иво Прокопиев, Цветан Василев, Гриша Ганчев, Огнян Донев и фабриката им за фалшиви новини, така и от червения олигарх Румен Овчаров, известен като Дългия инкасатор. През уикенда лъсна, че освен като опит за своеобразен щит срещу прокуратурата – едва ли не да се изкара, че с разследването си държавното обвинение мъсти на Дончев, газовият удар е и старт на сценарий за втори пуч в държавата след провала на първия от края на 2015 г. Неговата цел отново е първо овладяване на Темида, след това и на цялата държава, като за изпълнението на този сценарий задкулисието от сини и червени олигарси се прегърна, а на фронтовата линия бе изкаран и изпадналият в клинична смърт грантаджийски проект „Да(й), България“.  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване