Thalloderma Shop
04/28/17 06:47
(http://www.klassa.bg/)

До 5% по-скъп ток от лятото

 До 5% поскъпване на електроенерегията за крайните потребители може да се очаква от 1 юли, стана ясно след отчета на служебния екип на енергийното министерство, представен днес. Шефът на Националната електрическа компания Петър Илиев, обясни, че е важно НЕК да не работи на загуба. По думите му, за да стане това цената, по която той ще продава на едро тока към електроразпределителните дружества трябва да поскъпне до 10 на сто.

Анализирайки състоянието на енергийния пазар изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов коментира, че в последно време се забелязва нарастване на цените на свободния пазар.

Студената зима пък е донесла

 

на НЕК 120 млн. лв. нетна печалба.

 

„Консумацията на тока за първото тримесечие се увеличила с 8 на сто на годишна база”, уточни Иванов. По думите му има и ръст на разходите за производството на по-големите количества, но заради по-високото потребление и по-малкото енергия от ВЕИ е направило по-евтин енергийният микс на регулирания пазар.

По-добри финансови резултати има и при останалите дружества от БЕХ, свързани с електроенергетиката. Атомната централа в Козлодуй е приключила първите 3 месеца на годината с чиста печалба от 55 млн. лв. или с 18 млн. лв. повече от същия период на 2016 г. Държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ е с нетна печалба от само 5 млн. лв., при 9 млн. лв. загуба за времето между от 1 януари до края на март миналата година.

Общо БЕХ приключва миналата година със загуба от 80 млн. лева. „До голяма степен този негативен резултат се дължи на обезценка на активи в Корпоративна търговска банка (КТБ)”, уточни Петьо Иванов. Той прогнозира, че

 

за 2017 г. финансовият резултат ще бъде положителен,

 

защото няма да тежат разходи като тези направени през изминалата за АЕЦ "Белене" и КТБ. За първото тримесечие БЕХ вече е на печалба в размер на 100 млн. лв.

Утре в Брюксел ще се решава и колко време още големите ни тецове в Маришкия басейн ще могат да работят по старите стандарти за вредните емисии. Зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков обясни, че евентуално отрицателно решение, ощетяващо България би довело в средносрочен план до поскъпване на тока от 25 до 37 на сто, а нужните инвестиции за привеждане на централите да работят според новите екоизисквания ще ни струват около 1 млрд. лв.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване