Thalloderma Shop
04/28/17 07:39
(http://www.klassa.bg/)

Може ли да избухне война заради Гибралтар?

 Ако планът на ЕС беше да провокира Великобритания, то постигна успех. Разпространените от Брюксел опорни точки за преговорите за Брекзит затвърждават позицията на Испания във вековния спор за Гибралтар. Лондон реагира гневно, дори заговори и за война заради територията си. 

Какво стои в основата на спора? Според проекта за позициите, които ЕС ще отстоява в преговорите за Брекзит, споразумение между Лондон и Брюксел не може да се прилага за Гибралтар, ако не е изрично одобрено от Мадрид. Например, ако търговско споразумение бъде договорено между ЕС и Великобритания след Брекзит, Испания може да не се съгласи то да се отнася и за Гибралтар. Служител от ЕК обаче обясни, че всяка договорка трябва да бъде съгласувана и одобрена с единодушие от останалите държави членки. С други думи, Испания вече ще има право на вето.

Майкъл Хауард, бивш лидер на британската Консервативна партия, сравни 



ситуацията с Гибралтар с войната за Фолклендските острови



Преди 35 години британският министър-председател Маргарет Тачър изпрати армията на другия край на света, "за да защитава свободата на друга малка група британски граждани от друга испаноговореща държава", заяви наскоро Хауард по тв "Скай Нюз". Той каза, че е "напълно сигурен, че настоящият премиер ще покаже същата решителност, като застане до жителите на Гибралтар". 

Въпреки че Хауард не е част от настоящето британско правителство и оглавяваше торите преди повече от 12 години, според дясното крило в партията той има сериозно влияние върху политиката на правителството по отношение на Брекзит. Вместо да се дистанцира от думите, използвани от Хауард, министърът на отбраната Майкъл Фалън заяви малко след това: 



"Гибралтар ще бъде напълно защитен" 



Той каза пред Би Би Си, че жителите му много ясно са заявили, че не искат да бъдат под управлението на Испания. 

Говорител на премиера Тереза Мей пък обяви, че Лондон няма планове да изпраща войски на Гибралтар. Фактът, че от "Даунинг стрийт" 10 трябваше да направят подобно изявление, е необичаен. Премиерът се разсмя на въпрос относно възможността за избухването на война. Според Би Би Си тя заявила пред журналисти по време на полет до Йордания: "С всички държави от ЕС разговаряме. Ще говорим и за постигането на възможно най-добро споразумение за Великобритания и за тях, включително и за Испания". И все пак опорните точки са само проект засега, въпреки че представители на 27-те от ЕС вече ги одобриха. Крайното решение предстои да се вземе от лидерите на държавите от ЕС на извънредна среща, насрочена за 29 април в Брюксел. 

Засега поне идеята за морска война заради обитавания от 32 000 души остров изглежда позаглъхва. Но продължаващият спор за Гибралтарската скала, която Испания отстъпи на Великобритания през 1713 г. и е 



обект на спор между двете държави от над 300 години, 



е доста далеч от разрешаването си. 

Вътрешни източници в Брюксел смятат, че е малко вероятно текстът за Гибралтар да отпадне от опорните точки за преговорите за Брекзит, тъй като Испания настоява той да остане. Говорител на испанското правителство изрази голяма удовлетвореност, че ЕС признава "законната и политическа позиция, която Испания защитава". Според него управляващата в Испания Народна партия на премиера Мариано Рахой, опозиционните социалисти и либералите са обединени по отношение на новите възможности, които се създават на континента. 

Испанският външен министър Алфонсо Дастис заяви, че не може да разбере цялото вълнение. "Испанското правителство е малко изненадано от тона на коментарите на Великобритания - държава, която е известна със своето спокойствие", каза той. Изказването му пред испанския ежедневник "Ел паис" обаче едва ли ще допринесе за намаляване на напрежението с британците. На въпрос за евентуалното присъединяване към ЕС на независима Шотландия Дастис отговаря: "Като цяло не смятам, че ще го блокираме". Според него Шотландия трябва да премине през обичайния процес за членство в ЕС, ако гласува на референдум да напусне Обединеното кралство. Изказването му обаче не намеква, че страната му може да окаже съпротива на подобно действие, както много очакват. 

И все пак това си остава чувствителен въпрос. Членството в ЕС е основната причина зад новите опити на шотландското правителство да проведе втори референдум за независимост. Според наблюдатели 



Испания ще блокира всеки опит за шотландско членство в ЕС 



от страх, че подобна стъпка ще засили позициите на каталунските сепаратисти. Фактът, че Мадрид вече поомекна по темата, може да се приеме в Лондон като непряка подкрепа за Шотландия, които иска да се раздели с Великобритания. 

Британският външен министър Борис Джонсън не можа да се въздържи и заяви категорично на испанците, че "суверенитетът на Гибралтар остава непроменен". "Той няма да се промени без подкрепата и одобрението на жителите на Гибралтар и на Обединеното кралство". 

Според британските медии правителството на Мей обмисляло да включи въпроса с Гибралтар в официалното писмо до Брюксел, с което на 29 март уведоми Европейския съвет, че задейства член 50 от Лисабонския договор за излизане от ЕС. Накрая обаче се отказало. Политикът консерватор Тимъти Бозуел, председател на комисията за ЕС в Камарата на лордовете, изрази съжаление, че е допуснат подобен пропуск. Според него това щяло да позволи на ЕС да разглежда Гибралтар като "спорна територия", която не може да влияе на преговорите за Брекзит. Той също така смята, че кабинетът на Мей трябва да спре да създава впечатление, че Гибралтар остава на заден план в преговорите за Брекзит. В това отношение поне британското правителство вече постигна успех...



Снимка: ЕПА/БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей и испанският й колега Мариано Рахой
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Испания и Великобритания спорят за Гибралтарската скала повече от три века.






segabg.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване