Thalloderma Shop
04/28/17 07:35
(http://www.klassa.bg/)

Протестиращи превзеха и контролираха часове наред македонския парламент

 Протестиращи влязоха в сградата на македонския парламент в Скопие, съобщават БНТ и БГНЕС.
Това станало, след като за председател е избран етнически албанец - Талат Джафери, който впоследствие държал и речта си на албански
В парламента са проникнали гражданите, които протестират в Скопие срещу "Албанската платформа".
Стотици граждани пяха патриотични песни и скандираха "Македония", "Избори", "Няма да се предаваме", "Няма да има държавен преврат". Охраната се опитваше да не ги допусне до пленарната зала.
Протестите се организират от Гражданското сдружение "За единна Македония" от края на месец февруари. Те протестират всеки ден и искат провеждане на нови предсрочни парламентарни избори. Пред влезлите в парламента говориха лидерите на гражданското сдружение. Депутатите от новото парламентарно мнозинство известно време бяха заключени в стаята за пресконференции, заедно с група журналисти, но протестиращите успяха да влязат и някои са ударили Зоран Заев и депутати от неговата парламентарна група.
Зоран Заев се показа с окървавено лице. Сред битите депутати са били Дамян Манчевски, Максим Димитриевски, Оливер Спасовски и Петре Шилегов. 
Специални части от Министерството на вътрешните работи са ангажирани с евакуирането на депутати в парламента. Това се казва в писмено съобщение в сайта на македонското Министерство на вътрешните работи. В съобщението пише, че в четвъртък около 18.50 часа (19.50 часа българско време) протестиращите, организирани от Гражданка инициатива „За заедничка Македония“ са влезли насилствено в сградата на парламента. При нарушаване на реда и спокойствието са били ранени няколко депутати и няколко цивилни граждани. При опит да бъдат спрени протестиращите най-малко 10 полицейски служители са били ранени и са приети в скопските клиники. В оперативния щаб на МВР към момента са събрани всички ръководители, включително министърът на вътрешните работи Агим Нухиу, директорът на полицията Митко Чавков, зам.-директорът Бесир Деари, както и останалите ръководители на сектори. В 20.08 часа местно време (21.08 българско време) Митко Чавко е издал заповед на специалните части да предприемат действия за осигуряване на евакуацията на депутатите и възстановяване на реда. В 20.27 часа местно време специални части са влезли в Събранието на Македония и до 20.43 минути са успели да евакуират 30 депутати. Мерките продължавали, съобщава още македонското МВР.
След приключването на евакуацията, в 22:35 ч. (местно време) на полицейските служители в Македония е било наредено да проверят всички помещения в парламента за пострадали, нуждаещи се от медицинска помощ, предаде след полунощ „Инфо“(Македония) като се позова на местното МВР. Освен това в изявлението се отбелязва, че ще бъдат проверени всички болници в столицата, за да се установи броят на всички пострадали и тяхното състояние. 
Влизането в Народното събрание стана минути, след като депутатите от Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на Зоран Заев и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери за председател на македонския парламент.
Изборът стана след като председателстващият днешното заседание Трайко Веляновски прекрати заседанието, но в пленарната зала останаха депутатите от СДСМ и тези от албанските формации. За Джафери обаче не гласуваха депутатите от двете албански партии - Движението "Беса" и тези от ДПА. Той бе избран с 61 гласа в 120 местния парламент. СДСМ има 49 депутати, а партията на Али Ахмети ДСИ - 10 и Албанският алианс, който има само 3-ма народни представители.
В същото време депутатите от ВМРО-ДПМНЕ скандираха - "Това е държавен преврат". След като положи клетва, Джафери се обърна на албански език към народните представители. След като депутатите от ВМРО-ДПМНЕ изпяха македонския химн депутатът от "Беса" Зекирия Ибраими поиска да бъде изпълнен и албанския химн. След това всички албански депутати започнаха да изпълняват албанския химн.
БГНЕС припомня, че през деня СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ си отправиха поредните тежки обвинения. Зоран Заев предупреди партията на Груевски, че "парламентарното мнозинство ще избере председател на Народното събрание". От ВМРО-ДПМНЕ отговориха, че "амнистираният престъпник Заев се опитва да извърши държавен преврат и да създаде паралелни структури, защото е изнудван от чужденци и от наркобосове".
Гражданското сдружение "За единна Македония" публикува декларация с призив "всички граждани от всички краища на Република Македония да се съберат пред сградата на парламента в Скопие".
Истинският стопанин на Република Македония е народът, се казва в призива.
Декларацията бе публикувана минути след като протестиращите влязоха в сградата на Народното събрание, добавя БГНЕС.
Следя с тревога ситуацията в парламента на Македония. Призовавам гражданите да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации. Това написа лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в официалния си профил във "Фейсбук". "Възстановяването на законовия ред е единственият начин за вземане на правилни решения в напрегнатата ситуация. Демокрацията и законът са верният път към решаването на кризисната ситуация. Европейската интеграция е гарант за сигурност и просперитет. България ще продължи да подкрепя Македония за пълноправно членство в ЕС и НАТО", пише още Борисов. По-късно бе обявено, че кандидат-премиерът е провел разговори с лидерите на СДСМ, Зоран Заев и ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, преди насрочената за утре лидерска среща при президента на Македония Георги Иванов. По време на разговорите Бойко Борисов е призовал за запазване на конституционния ред и спокойствието в Македония, както и за намирането на демократично и конституционно решение на проблемите и недопускане на насилие, съобщава Фокус. После Борисов е провел разговор с президента на Македония Георги Иванов. Президентът на Македония е благодарил за подкрепата и разбирането, което България проявява в този кризисен за Македония момент и е заявил, че страната му винаги е разчитала на България и на подкрепата на лидера на партия ГЕРБ.
На консултативна среща в българското Министерството на вътрешните работи беше обсъдена обстановката в съседна Македония. В срещата участваха вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, вътрешният министър Пламен Узунов, ръководители на структурите в областта на сигурността. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Участниците направили анализ и оценка на ситуацията и на възможните варианти за нейното развитие. Постоянното наблюдение на процесите ще продължи. Оценката към момента е, че не съществуват непосредствени рискове. Предвидени са допълнителни мерки за реакция, които да бъдат приложени при необходимост, добавят от българското МВР.
В официалния профил на Американското посолство в Скопие социалната мрежа „Туитър“ е публикувано съобщение, в което остро се критикува насилието в парламента и извън него, предаде междувремено Фокус. „Осъждаме насилието в парламента в най-строг смисъл. Това, което се случи не е в унисон с демокрацията и е неприемлив начин за решаване на противоречията, важното е всички страни да зачитат демократичните процеси и закона и да се въздържат от насилствени действия, които само влошават ситуацията. Мнозинството от депутатите избраха Талат Дажфери за председател на парламента в продължено заседание на Събранието, на което присъстваха представители на обществеността и медиите. Ще си сътрудничим с него за да подкрепяме демокрацията“, се посочвало още в съобщението.

segabg.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване