Thalloderma Shop
04/29/17 20:45
(http://www.clubz.bg/)

Кой какво чете по света (КАРТА)

Искате ли да разнообразите книгите, които четете поне малко? Искате ли нещо повече от твърде популярните "Хари Потър", "Кодът на Леонардо" или "Момичето с татуирания дракон"?

Една любопитна карта на света ви дава тази възможност. В случая това е литературна карта на света - не езикова, не кой къде каква бира пие или къде живеят най-щастливите хора. А карта на народите, представени чрез една книга. Изборът е на потребителя в Reddit  Backforward24, автор на това интересно хрумване.

Всяка държава е представена чрез своята (предполагаемо) най-известна или най-важна книга.

Изборът на произведения не винаги е безспорен, може да предизвика някои несъгласия. Заглавието за Русия е "Война и мир" на Толстой и той изглежда доста очакван, макар че някой би могъл да попита, "а защо не някой от класическите романи на Достоевски".

Великобритания е представена от "Гордост и предразсъдъци" на Джейн Остин, въпреки че мнозина биха очаквали да видят произведение на Шекспир или на Дикенс.

За Испания изборът също е донякъде странен - вместо "Дон Кихот" на Сервантес, това е "Сянката на вятъра" на Карлос Руис Сафон.

България е представена също не е от "Под игото" на Иван Вазов, каквото вероятно би било първото ни предположение, а от "Железният светилник" на Димитър Талев.

Картата обаче е интересна, макар и не строго представителна, защото стига до места като Африка, Азия, до далечни култури, можете да научите за романи и автори, които са много по-малко познати, но представляват качествена литуратура и дават друг поглед към света.

 

Публикувана на 04/29/17 20:45 http://clubz.bg/53391-koj_kakvo_chete_po_sveta_karta

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване