Thalloderma Shop
04/29/17 05:22
(http://www.clubz.bg/)

Могерини: Турция знае какво трябва, за да продължи преговорите с ЕС

Федерика Могерини. Снимка БГНЕС

Ако Турция иска да продължи преговорите си за членство в Европейския съюз, тя трябва да смени сегашния си конфронтационен курс, даде да се разбере Върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

"Ако Турция е заинтересована от присъединителните преговори - както външншят министир (Мевлют) Чавушоглу ни каза днес (вчера - б.р.) и разбирам, че президентът (Реджеп Тайип) Ердоган е изразил същите виждания в последните часове - ако Турция е заинтересована от присъединителните преговори, тя знае много добре какво предполага това, особено в областта на човешките права, демокрацията, основните свободи, включително свободата на медиите, очевидно - смъртното наказание и спазването на международното право и принципа на добросъседските отношения", каза Могерини снощи след неформална среща на външните министри на ЕС в столицата на Малта Ла Валета.

Чавушоглу участва в частта от дискусията, засягаща неговата страна.

Турция има споразумение за асоцииране с ЕС от 1963 година и води преговори за присъединяване от 2005 година, като е отбелязала минимален напредък. Редица държави-членки като Австрия, Белгия, Люксембург искат ЕС да прекрати преговорите заради репресиите срещу опозицията и независимите медии и заканите за връщане на смъртното наказание от страна на Ердоган. Отношенията му с Европа се обтегнаха, след като той неотдавна обвини нейни държави в "нацистки практики" и заговори, че може да подложи на референдум продължаването на преговорите с ЕС.

Могерини каза, че процесът на присъединяване не е прекратен, но преговорите в момента са в застой. Тя подчерта, че ЕС ще продължи да подкрепя турското гражданско общество.

Коментирайки конституционния референдум от 16 април, който ще увеличи значително властта на Ердоган, министрите са признали суверенното право на Турция сама да определя държавното си устройство, каза Могерини. В също време те са отбелязали нередностите по време на изборите констатирани от външните наблюдатели и политическата поляризация на турското общество. 

ЕС се нуждае от Турция като съюзник в Близкия изток и бариера пред миграционните вълни от Сирия, Ирак, Афганистан.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване