Thalloderma Shop
04/29/17 12:20
(http://www.klassa.bg/)

Политическата борба за власт окървави Македония

 Амбициите на водещите политически лидери в Македония в борбата им за власт и задълбочаващата се двугодишна политическа криза доведоха да кървави сблъсъци в парламента на страната в четвъртък вечерта. При него бяха ранени демонстранти, полицаи и депутати, съобщиха световните медии. Повод за това стана изборът на етническия албанец Талат Джафери за председател на парламента с гласовете на депутатите от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и две от четирите албански партии, и то след обявяване на края на парламентарното заседание. Джафери е първият албанец, който стана шеф на събранието, откакто страната стана независима през 1991 г.

Една от основните причини за ескалация на напрежението обаче беше изпълнението на албанския химн от трибуната на най-висшия законодателен орган в Скопие, предаде БГНЕС. Минути след като народните представители избраха Джафери, депутатът от албанската партия "Беса" Зекири Ибрахими взе думата и започна да пее албанския национален химн. В този момент пред сградата на парламента и в центъра на Скопие имаше хиляди протестиращи, които буквално побесняха и щурмуваха сградата, а полицията беше пометена от тях. Неколкостотин души успяха да проникнат в парламента, нападаха и биха редица депутати, предимно от СДСМ. Някои от жените народни представители бяха влачени за косите. В един момент част от охраната на депутатите социалдемократи насочиха пистолети срещу хората в парламента, но до стрелба не се стигна. Местните медии публикуваха и снимки на въоръжени лица в сградата на парламента. Парламентарни източници твърдят, че оръжието е внесено от хора от личната охрана на зам.-шефа на СДСМ Оливер Спасовски и на самия партиен лидер Зоран Заев. Няколко часа по-късно спецчасти на полицията използваха зашеметяващи гранати и влязоха в сблъсъци с протестиращите, които успяха да изтласкат от сградата на парламента и да изведат в безопасност останалите там народни представители. Властите заявиха, че при сблъсъците във и пред парламента са били ранени над 100 души, включително полицаи и депутати. 

Македонският министър на вътрешните работи Агим Нухиу обяви вчера, че подава оставка заради събитията. "Изпитвам морална отговорност, защото за тези четири месеца не успях да парирам влиянието на политиката и затова ще търся моето оттегляне", заяви министърът, който е етнически албанец. В същото време той подкрепи избора на Талат Джафери за председател на парламента. Нухиу осъди сблъсъците в парламента в четвъртък вечер и заяви, че част от структурите на министерството не си е свършила работата, за което ще трябва да отговаря. Нухиу разкри, че е настоял да се сформира оперативен щаб още когато започнаха протестите, като в този щаб бъдат включени ръководни лица от МВР. "Оперативният щаб имаше готови планове за три варианта на действие - при мирни протести, избор на председател на събранието и за избор на правителство. За ръководител на щаба бе избран директорът на Бюрото за обществена сигурност при МВР Митко Чавков. Искам да информирам обществеността, че от ескалацията на събитията до 20 часа нямах достъп до ръководителя на щаба, въпреки че го търсех", заяви Нухиу. Според него "очевидно е, че в МВР има влияние от политическите структури". "Вместо да спазват законите, част от служителите действаха по поръчка на политическите центрове. Това е нещо, което трябва да бъде санкционирано. Вътрешният контрол е задействан и ще търсим отговорност от всички", добави Нухиу. 

Македонският президент Георге Иванов насрочи вчера извънредна среща с политическите лидери, но някои от тях заявиха, че няма да участват. Иванов призова за спокойствие в телевизионно обръщение. "Депутатите носят главна отговорност за възстановяване на положението в съответствие с конституцията и законите, които бяха нарушени", каза той. По-късно от кабинета на държавния глава посочиха, че все още очакват отговорите на парламентарно представените партии. И допълниха, че част от тях са поискали допълнително време за координиране, след което ще дадат отговор. "Президентът Иванов остава на своята позиция да се проведе среща на лидерите на парламентарните партии като най-отговорен начин за намиране на решение в съответствие с конституцията, законите и правилника за работа на парламента", заявиха от кабинета на Иванов. Лидерът на социалдемократите Зоран Заев обаче беше категоричен, че няма да участва в лидерската среща. В официално съобщение от партията като виновници за "черния четвъртък" се посочват Георге Иванов и Трайко Веляновски, който водеше парламентарното заседание завчера вечерта. В текста се казва още, че няма логика в това президентът да свиква среща, тъй като с действията си е допринесъл за инцидентите. СДСМ обаче ще се събере на партийна среща, на която да бъдат обсъдени следващите стъпки. "Трябва да запазим спокойствие. Служителите в държавните институции да работят съгласно законите. САЩ, ЕС и международната общност в нас виждат двигателя за връщането на демокрацията в страната. Вчера имаше опит за убийство с ясна цел и план, координиран с полицията", каза по-късно Зоран Заев. Според него няма и теоретическа възможност за лидерска среща, която бе поискана от президента Георге Иванов, защото има няколко ранени политици. Привечер стана ясно, че и "Алиансът за албанците" също няма да изпрати свой представител на срещата, организирана от Иванов. 



---------РЕАКЦИИ

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини осъди насилието. "Ние осъждаме... нападенията срещу депутати в Скопие. Проявите на насилие в парламента са напълно неприемливи", каза тя. Американското посолство в Македония заяви, че нападението "е несъвместимо с демокрацията и е неприемлив начин за уреждане на различията". Посолството изрази готовност да работи с Джафери, "за да подкрепи демокрацията и да поощри интересите на Македония". Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан заяви в "Туитър", че "насилието няма място в парламента". Шведският посланик в Македония Матс Стафансон, говорейки от името на други европейски дипломати, напомни на македонските политици нуждата от диалог и каза, че е отговорност на полицията в тази страна да гарантира да не се стига до подобно насилие. Руското МВнР призова да се прекрати външния натиск и да се позволи на политическите сили в Македония сами да определят по-нататъшното развитие на страната. 

"Последните събития в Македония са класически пример за това до какви опасности води външната намеса във вътрешните работи на една страна", заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто. 

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Македонските протестиращи нахлуха в парламента в Скопие, след като депутат запя от трибуната на парламента албанския национален химн при избора на етнически албанец за председател на Събранието.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Лидерът на СДСМ Зоран Заев (в центъра) и неговите телохранители пострадаха при боя в парламента.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Мъж обсъжда критичната обстановка с македонски полицай край парламента в Скопие. Властите струпаха вчера допълнителни полицейски части за охрана на зданието.
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
Лидерът на СДСМ Зоран Заев и депутати от неговата партия се явиха бинтовани на пресконференция часове след сблъсъците в парламента.
 

Българските партии и институции се разминаха в оценките

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Водещите политици и държавните институции у нас рязко се разминаха в оценката си за случилото се в Скопие. Президентът Румен Радев и назначеното от него служебно правителство увериха, че рискове за страната ни няма. Партиите обаче смятат, че кризата в Македония създава опасност за мира на целия Балкански полуостров.

"Призовавам българските граждани към спокойствие", обяви Радев в специална позиция. Държавният глава съобщи, че служебният вицепремиер Стефан Янев, вътрешният министър Пламен Узунов и шефовете на спецслужбите са анализирали обстановката на спешна среща в четвъртък вечерта. Изводът им бил, че "няма непосредствени рискове за страната ни". 

Служебният премиер Огнян Герджиков видя сходство между случващото се в Македония и щурма на българския парламент на 10 януари 1997 г. "Не може да поощряваме тези действия. Апелът ни е да се спазва правовият ред", каза Герджиков. А външният министър Ради Найденов даде да се разбере, че България трябва да стои настрана. 

Далеч по-силни вълнения имаше в Народното събрание. "Агресията срещу нашите колеги е недопустимо посегателство върху институцията парламент и върху демокрацията", записаха депутатите в специална декларация. И предупредиха за "всякакви провокации, които могат да ескалират до междуетнически конфликт" с тежки последици за Македония и региона. Изразиха и подкрепа за териториалната цялост на западната ни съседка и за интеграцията й в ЕС.

Особена активност прояви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който използвал "личните си контакти" и получил обаждания от македонския президент Георге Иванов и водещите политици Никола Груевски и Зоран Заев. Борисов им дал за пример собствения си подход при такива случаи: "Когато има напрежение, се подава оставка, минава се през избори и това, което каже народът, се изпълнява". Борисов изрази загриженост от потенциална дестабилизация на Балканите и похвали българския етнически модел.

Коалиционните му партньори от "Обединени патриоти" обвиниха правителството, че омаловажава положението. Според съпредседателя на ОП Красимир Каракачанов възможно е към Македония да се насочат "хора от този тип, каквито наблюдаваме в Близкия изток", и те да бъдат използвани да бъде дестабилизирана и България.
 
segabg.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване