Thalloderma Shop
04/30/17 07:25
(http://www.klassa.bg/)

Румен Радев: Трябва да защитим правата на гражданите и на бизнеса при Брекзит

 На всички нас трябва да е ясно, че Брекзит няма да е лесен процес, а ще бъде съпътстван с много проблеми и е важно, че всички ние, европейските лидери се обединихме около общите цели - защита на правата на гражданите, на бизнеса, на отделните държави членки на ЕС като цяло. Това каза президентът Румен Радев пред български журналисти в  Брюксел след специалната среща на лидерите от 27-те държави от ЕС, която се проведе в събота, 29 април с една единствена точка – приемане на насоките за развода с Лондон. Самата среща продължи три часа и на нея лидерите на държавите членки приеха единодушно политическите насоки за водене на преговорите за излизане на Обединеното кралство от ЕС.

Радвам се че всички наши приоритети са интегрирани в този документ, каза президентът. Той посочи, че е приоритет да бъдат запазени правата на всички граждани, които са в заварено положение и в момента живеят, работят и учат във Великобритания, тъй като те са пристигнали там по едни правила. Не мога да гарантирам, че ще успеем, но ще направим всичко възможно, каза още Радев. Най-важното в този процес е да има предсказуемост, да се намалят вредните последствия, да има яснота за тези хора и какъв ще бъде техният статут. Същото важи и за гражданите на Великобритания, които  живеят и работят в ЕС, каза той, добавяйки, че и в България има такива граждани. Общо да двете страни, това са 4,5 млн. души.

Коментирайки другата част от насоките, Радев даде да се разбере, че финансовото споразумение е може би най-тежката част от преговорите, както и урегулиране на граничните и митническите процедури като резултат от напускането на Обединеното кралство. За да има успех в този процес е много важно принципите да бъдат ясни от сега,  отбеляза президентът, като посочи, че тези принципи са „равнопоставеност, прозрачност, единство”.

Лидерите са се обединили да водят проговорите от единна позиция, а не като отделни държави. На основата на приетите политически насоки, на 22 май ще бъде приета директивата, която ще дава конкретни критерии – точните фази на водене на преговорите и съответно целите за постигане във всяка една фаза. Надяваме се през октомври първата фаза да бъде приключена. Той също определи, че на страната ни се пада важната отговорност точно по време на Българското председателство да се решава втората фаза на преговорите. Те трябва да приключат като готово споразумение през октомври 2018 г. , за да има време за ратификация и до 29 март 2019 г. оттеглянето на Великобритания да бъде факт.

На въпрос каква ще бъде финансовата тежест за страната от Брекзит,  държавният глава каза, че  финансовата част на преговорите е най-сложната. Това е наистина много сериозен проблем и няма какво да го крием, уточни той. „Не мога да прогнозирам зависи дали Великобритания ще признае погасяването на своите задължения до момента към настоящата многогодишна финансова рамка и след 2020г., а те никак не са малко”, счита президентът. От това как Великобритания ще изпълнява своите задължения зависи дали ще има страната ни допълнителни задължения в българската годишна вноска към Съюза, добави той. 

За обстановката в Македония Румен Радев е имал детайлни разговори с председателя на Съвета и с върховния председател на Съюза. Очаквам, че нашето виждане, че ЕС трябва да помогне да се възстанови диалогът между политическите партии в Македония и между институциите, ще бъде подкрепено, защото това ще е най-важното за запазване на сигурността в региона. По време на нашето председателство проблемът за Западните Балкани също ще бъде поставен като приоритет, защото за нас е от изключителна важност, каза още Радев. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване