Thalloderma Shop
05/01/17 16:01
(http://www.clubz.bg/)

Георге Иванов дава мандат, ако Заев "гарантира унитарността"

СВЯТ георге иванов

Президентът на Македония Георге Иванов обяви, че ще връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на СДСМ Зоран Заев, ако той гарантира запазване на унитаритарността на страната. Това стана ясно от съобщение от кабинета на Иванов след срещата му със заместник-помощник държавния секретар за Европа и Евразия на САЩ Хойт Ий.

Политическата криза в Македония ескалира, след като миналата седмица протестиращи нахлуха в парламента и пребиха депутати и самия Заев, след като институцията избра за председател Халат Джафери. 

 
Според съобщението от президентския кабинет исканията на албанското малцинство в Македония не могат да бъдат условие, нито основа за съставянето на правителство и парламентарно мнозинство. Иванов е цитиран да казва, че осъжда политическото и физическото насилие в страната и призовава гражданите за спокойствие, а политиците - за диалог.
 
Основното настояване на малцинството е абланският език за бъде признат за официален, наравно с македонския.
 
 

По-рано през деня от ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски обвиниха СДСМ "в опит за държавен преврат чрез незаконното, по думите им, избиране на новия председател на парламента, съобщи Би Ти Ви.

"Опозицията наруши демократичните норми с опита си да обяви Талат Джафери за председател на парламент", каза членът на ВМРО-ДПМНЕ Владимир Гьорчев, според когото "политическото насилие" довело до ответно използване на физическа сила. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване