fcb81156e147a165e774cc1d4eee74c6

снимка: Gramofona.com

Неизвестни изрисуваха лика на Георги Димитров върху паметника на жертвите на комунизма в Бургас.

„Това е поругаване“, коментира пред Gramofona.com художникът Митко Иванов, който е един от инициаторите за създаването на монумента и автор на текста, върху него.

Паметникът беше открит преди месец, а идеята за неговото създаване преди години срещна сериозен отпор от страна на бургаските социалисти.

В тази връзка общинското ръководство на СДС Бургас излезе със следната декларация:

ДЕКЛАРАЦИЯ

 СДС остро осъжда вандалския акт срещу паметника на жертвите от  комунистическия режим и призовава за незабавна реакция от страна на институциите. Настояваме полиция и прокуратура в най-кратък срок да открият „автора”, който е осквернил паметника, рисувайки с черен спрей лика на Георги Димитров.

Вандалската проява навръх тачения от комунистите 1-ви май за пореден път доказва тотално неуважение към историята и към хилядите хора, станали жертва на тоталитарния режим.

Паметникът бе кауза, за която СДС се бори в продължение на 27 години. Той бе завършен преди малко повече от месец в градинката срещу Апелативния съд на Бургас. Неговата основна идея е да е място, където близки на репресираните от комунизма, да могат да ги почетат. Затова и вандалският акт срещу паметника, е и трябва да се тълкува като престъпление.

Общинско ръководство на СДС – Бургас