Thalloderma Shop
05/01/17 20:16
(http://www.clubz.bg/)

Как служителка на ФБР се е омъжила за терорист от "Даеш"

Служителна на ФБР с достъп до тайни на ниво "строго секретно" е пътувала тайно до Сирия през 2014-а и се е оженила за ключов член на "Даеш", когото е трябвало да разследва. Жената е работила като преводач в американската спецслужба от 2011 г. 

Това показва разследване на Си Ен Ен на журналиста Скот Гловер, публикувано в сайта на медията в понеделник. 

Скандалната служителка се казва Даниела Грийн и е излъгала ФБР за пътуването си, а според разследването тя е предупредила новия си съпруг, че е разследван, става ясно от документи на федералния съд.

Историята на Грийн, която досега никога не е публикувана, показва притеснителен пробив в националната сигурност на САЩ във ФБР - агенцията, която е призвана да изпълнява мисията да прекърши "Даеш" и да разкрива симпатизанти на терористичната организация на територията на страната, коментира Си Ен Ен. Другият въпрос, който се повдига, е дали прокурорите в САЩ не са били снизходителни към служителката с присъдата, тъй като според данните те са поискали от съдията и намаляване на наказанието й заради това, че Грийн е сътрудничила на властите. Детайлите по процеса обаче все още са затворени в съдебните канцеларии, само част от случая е разсекретен. 

Кой е съпругът-терорист?

Новият съпруг на Грийн се оказва не просто обикновен терорист. Това е Денис Къспърт, германски рапър, който се присъединява към "Даеш" и чието нарастващо влияние като онлайн вербовчик на джихадисти го поставя "на мушката" на антитерористичните служби на два континента.

В Германия Къспърт е популярен с рапърското си име Десо Дог.

Обложката на един от албумите на Десо Дог преди да стане терорист.

В Сирия той е известен като Абу Талха Ал-Алмани. Той възхвалява Осама Бин Ладен в песен, заплашва бившия американски президент Бакар Обама с жест за прерязване на гърлото и се появява в пропагандни клипове на "Даеш", като в един от тях се появява с отрязана човешка глава в ръцете, разказва Си Ен Ен. 

В седмиците, в които е омъжена на високопоставения и популярен джихадист, 38-годишната Грийн мероятно си дава сметка, че е направила ужасна грешка. Това свидетелстват и нейни имейли от това време, преди да се прибере в САЩ, които са останали в кориците по делото.

В крайна сметка тя лети обратно за САЩ, арестувана е моментално и се съгласява да сътрудничи на властите. Тя се признава за виновна за лъжесвидетелстване по отношение на международния тероризъм и в крайна сметка е осъдена на 2 години във федерален затвор. Излежава присъдата си и е освободена миналото лято. 

В официално съобщение до Си Ен Ен от ФБР заявяват, че като резултат от случая "Грийн" са взети различни мерки в различни посоки, за да се откриват и намаляват пробивите и слабостите в сигурността. И допълват, че това ще продължи. Разбира се, подробности какви са тези мерки няма и службата отказва повече подробности. 

"Това е изключителен срам за ФБР, това е вън от съмнение", заявява Джон Кърби, бивш слушител на Държавния департамент. Той допълни, че влизането на Грийн в Сирия е изисквало разрешението на най-високопоставените лидери на "Даеш". По думите му повечето външни хора, които се опитват да влязат в региони в Сирия, контролирани от групировката рискуват "главите им да бъдат отрязани". Настоящият коментатор на Си Ен Ен по въпросите на националната сигурност обяснява, че "допускането на американка, жена, служителна на ФБР, която да отседне при един от лидерите на групировката няма как да не е било координирано".

Въпреки че през цялото време прокурорите, които работят по делото, твърдят, че Даниела Грийн "заслужава сурово наказание", че е "погазила публичното доверие, доверието на тези, които са и дали достъп до чувствителна информация и е застрашила националната сигурност", в крайна сметка пледират за по-лека присъда. Според Си Ен Ен наказанието и от две години затвор е много по-малко от присъди, извадани на други хора, уличени във връзка с терористи или свързани с тероризъм престъпления.

В крайна сметка от министертвото на правосъдието казват, че в размера на присъдата няма нищо смушаващо и е подобна на други такива случаи, макар че не са споменали пример, разказва Си Ен Ен. 

Самата Грийн, чиято самоличност е разкрита по настояване на прокурорите, сега работи в хотел. Но отказва да говори за случая под предлог, че я е страх за сигурността й и за тази на семейството й. Адвокатът и - бивш публичен федерален защитник Шон Мур също отказва за коментира делото на Грийн, но описва клиентката си като "умна, но очевидно наивна" и казва, че тя искрено и дълбоко е съжалила за стореното. 

Коя е Даниела Грийн?

Родена в бивша Чехословакия и израстнала в Германия Даниела Грийн се омъжва за американски войник много млада и се мести да живее в САЩ. Тя учи в колеж в Оклахома, след това завършва и история. Неин преподавател разказва, че е била наистина много усърдна и е била сред добрите студенти. С перфектен немски Грийн започва да работи като лингвист във ФБЛ през 2011 г. Работата й изисква ниво на достъп до информация "топ секретно". Жената става част от бюрото на ФБР в Детройт през януари 2014 г., когато започва да се занимава с разследването на "германски терорист", който се появява в материалите по делото само като "субект А". Си Ен Ен идентифицира, че става дума за рапъра Денис Къспърт, използвайки документите от съда, статии в пресата за неговата музикална кариера и трансформацията му като джихадист, бюлетини на правителството и други източници. Самоличността му е била потвърдена пред медията "със сигурност" от източник, близък до разследването.

От рапър до джихадист

Преди да се влее в редиците на "Даеш", роденият през 1975 г. в Германия Къспърт или Десо Дог, както е артистичният му псевдоним, копира американските рапъри-гангстери. Започва да тренира усилено, в това число и бойни изкуства. Макар да не става голяма музикална звезда, той все пак погрява концерт на американската звезда Ди Ем Екс (DMX) през 2006 г. Автомобилна катастофа, в която една не загива, кара рапъра да се обърке към религията - това е информацията в пресата за него. През 2010 г. той се отказва от музикарната си кариера и приема исляма. През 2011 г. той публикува в профила си във фейсбук фалшиво видео как американски войници насилвам мюсюлманска жена. Според медийни публикации в "Ню Йорк таймс" видеото мотивира терорист, който извършва нападение на летището във Франкфурт, в което загиват двама американци.

Къспърт напуска Германия през 2012 г. и вероятно прекарва време в Египет и Либия, след което заминава за Сирия. 

В работата си по "субект А" Грийн разкрива няколко телефонни номера и интернет акаунта на бъдещия си съпруг. През април 2014 г., когато американката вече работи по случая, Къспърт се поява във видео на "Даеш" с лидера на групировката Абу Бакри Ал-Багдади. В този клип бившият рапър прави жест, заплашващ Барак Обама. През юни Грийн, която към този момент е омъжена за американския си съпруг, попълва формата за пътуване, нужна на всички служители на ФБР, заявявайки, че заминава зад граница по лична работа на ваканция, за да види роднините си в Германия. Вместо до Мюнхен обаче тя пътува за Истанбул, а оттам за град на 20 мили от сирийската граница. След това прекосява границата, след като се свързва с Къспърт и се омъжва за него, става ясно от документите по делото, разказва Си Ен Ен. 

Малко след това, ако се съди по нейни имейли до американец, който не се назовава, тя започва да съжалява за стореното. 

От разследването на Си Ен Ен не става ясно как Даниела Грийн успява да се върне обратно в САЩ, докато новият и съпруг участва в кръвопролития на страната на "Даеш" в Сирия. Появяват се и съмнения, че пътуването й може да е било част от операция на службите, след като официален правителствен бюлетин в САЩ идентифицира Къспърт като важен терорист, а в германска медия се появява информация как той се бил оженил за шпионка от ФБР. Подозрението, че това може да е някаква операция на службите се появява именно в германския репортаж, пише Си Ен Ен. 

През октомври 2015 г. поред информация на Пентагона, публикувана в американските медии Денис Къспърт е бил убит при въздушни удари край Ракка. По-малко от година по-късно обаче информацията е, че той е оцелял при нападението.

Ден по-късно Даниела Грийн е освободена, защото е излежала  присъдата си...  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване