Thalloderma Shop
05/01/17 18:25
(http://www.clubz.bg/)

Тръмп: Ще е чест да се срещна с Ким... при правилни обстоятелства

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че би желал да се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, но "при правилните обстоятелства", за да се избегне напрежението по повод севернокорейската ядрена програма. 

"Ако би било подходящо да се срещна с него, бих, ще е чест да го направя", заяви Тръмп в интервю за "Блумбърг", цитирано от Си Ен Ен. Но излично натърти: "Но, стига това да е, още веднъж, при правилните обстоятелства".

Досега никога в историята американски президент не се е срещал с лидер на Северна Корея, затова и идеята на Тръмп звучи изключително провокативно, припомня Си Ен Ен.  

Коментарът на Тръмп идва след като напрежението в региона между Вашингтон и Пхенян ескалира в последните месеци. Това се случи след поредица от опити от страна на режима в Северна Корея да изпробват балистични ракети. САЩ в отговор разположиха самолетоносач и бойни кораби край Южна Корея, започна и разполагане на противовъздушна отбрана, съвместно със Сеул като целта е да се прекратят опитите на Пхенян да изпробва оръжие. 

Тръмп каза още, че "би говорил с всеки" още по време на предизборната си кампания.

"Повечето политици никога не биха казали такова нещо. Но пак ще кажа - при определени правилни обстоятелства - бих се срещнал...", каза още Тръмп пред "Блумбърг".

Ядрените опити на Пхенян бързо станаха основна тема на националната сигурност на САЩ за Тръмп и администрацията му. Представители на властта във Вашингон много пъти поставяха акцент върху повишаващата се спешност на темата. Самият президент твърди, че е фокусиран върху дипломатическо решение на казуса, затова и в последните седмици работи все по-тясно к Китай. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване