Thalloderma Shop
05/02/17 06:40
(http://www.klassa.bg/)

ГЕРБ е на път да се откаже от “свои” министерства

 Националистическата формация "Обединени патриоти" (ОП) е на път да вземе две важни министерства в третото правителство на Бойко Борисов, които досега бяха под крилото на ГЕРБ. Това сочат неофициални информации след преговорите около съставянето на кабинет през празничните дни. ГЕРБ получи правителствен мандат миналия четвъртък. До 4 май парламентът трябва да гласува структурата на изпълнителната власт, както и новите министри. Най-вероятно те ще станат публично известни ден по-рано.

Преди седмица партията на Борисов и ОП се договориха правителството да е със 17 министерства, а през този уикенд поизбистриха разпределението. Кабинетът ще е по формулата "13:4", т.е. националистите получават 4 ресора. Става дума за министерствата на отбраната и на икономиката, които и в предишния мандат бяха дадени от ГЕРБ на коалиционни партньори (Реформаторския блок), плюс министерствата на екологията и на туризма. Последните две ведомства доскоро се смятаха сигурни за ГЕРБ, но явно в партията са надделели съображения да се запази ключовото министерство на енергетиката, като в замяна ОП бъдат възмездени с две други апетитни хапки. Това обаче поставя под съмнение участието на Ивелина Василева и Николина Ангелкова в изпълнителната власт. От преговорите изтече информация, че ОП са искали и друго ресурсно министерство - на земеделието.

Най-новото име, което се спряга като член на кабинета, е на Нено Димов. Той може да се завърне в Министерството на екологията, където има дълъг стаж като главен секретар и зам.-министър при управлението на Иван Костов. Номинацията му е от националистите, по специално - от ВМРО. В последните години Димов се изявяваше като активист на неправителствената организация Институт за дясна политика. Това НПО се приемаше за неформален "мозъчен тръст" на ГЕРБ и явно ще да е безценна банка кадри, защото от неговите редици е и спряганият за министър на културата Петър Николов. Последните информации обаче сочат, че Вежди Рашидов вероятно остава в културата, тъй като Борисов искал край себе си етнически турчин.

"Атака" също е на път да се уреди с министър - шефа на Агенцията за приватизация Емил Караниколов, който ще поеме икономиката. Почти сигурно за отбраната ще отговаря Красимир Каракачанов. Или той, или Валери Симеонов ще стане вицепремиер, като е възможно Сименов да няма министерство.

Сигурни от ГЕРБ са Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Ивайло Московски. Възможно е Екатерина Захариева да бъде министър на външните работи, за да се освободи правосъдието за неуспелия кандидат-президент и кандидат-депутат Цецка Цачева.

segabg.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване