Thalloderma Shop
05/03/17 06:17
(http://www.clubz.bg/)

Кой ще управлява МВР, отбраната и дипломацията

ИКОНОМИКА Лиляна Павлова Лазар Лазаров магистрала Марица Cropped

В отбраната, МВР, дипломацията физиономията на кабинета "Борисов 3" е напълно нова в сравнение с предишните две правителства, начело с лидера на ГЕРБ Красимир Каракачанов. Единственото общо с отминалия мандат е, че въоръжените сили отиват отново при коалционния партньор - преди "Реформаторския блок", а сега - "Обединените патриоти".

Министър на отбраната е Красимир Каракачанов. Той ще отговаря за целия сектор "сигурност" като вицепремиер и това, че има огласено досие от Държавна сигурност, не попречи на номинацията. 

Новото лице на дипломацията ни в правителството "Борисов 3" е на бившата правосъдна министърка Екатерина Захариева. Докато се грижи на външнополитическите дела на страната, тя ще наблюдава и "правосъдната реформа", за която в предишния мандат лично отговаряше, след като конституционните промени бяха орязани драстично, а Христо Иванов подаде оставка. Номинацията на Захариева за външен министър е изненада, доколкото досега в политическата си кариера не се е занимавала с подобна работа. 

Цецка Цачева - министър на правосъдието

Първата жена - председател на Народното събрание, при това два пъти - юристката от ГЕРБ Цецка Цачева, не успя да стане президент, а след това не влезе и в състава на 44-ия парламент, изместена с преференции от съпартийците си, но влиза в изпълнителната власт. Тя ще отговаря за правосъдието. 

Цачева е сред популярните политически лица на ГЕРБ - родена е на 24 май 1958 г. в село Драгана, Ловешко. Юрист е по образование, работила е като юрисконсулт в Окръжния народен съвет в Плевен, била е адвокат, а след това - юрист и в община Плевен по времето на "синия" кмет на града Найден Зеленогорски.

Политиката я привлича през 2007 г., когато е кандидат за кмет на Плевен от ГЕРБ, но не стига и до балогаж. Става обаче общински съветник. Две години по-късно повежда депутатската листа на ГЕРБ в областта, става член на ръководството на ГЕРБ, а с първия си досег до парламентарните банки става и председател на 41-ото Народното събрание. Тя е първа след равни в парламента и в 43-ия парламент. 

На президентския вот през 2016 г. лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов я номинира за кандидат за държавен глава. В кампанията лоша шега й изиграва не само твърде късно обявената номинация, но и обясненията й за някогашното й членство в БКП. След като губи президентската битка на балотаж срещу Румен Радев, Цачева остава председател на парламента до предсрочния край на мандата му.

Валентин Радев - новото лице в МВР

Човек от отбраната застава на поста вътрешен министър - настоящия депутат от ГЕРБ Валентин Радев в първия мандат на Бойко Борисов бе зам.-военен министър. И в Народното събрание винаги е бил експертът на партията по темите отбрана и въоръжение, беше и зам.-председател на ресорната комисия в парламента.

Преди да стане зам.-министър, той е бил шеф на Сдружението на специалистите по боеприпасите в България. Това бе част от работата му в МО - утилизация на боеприпасите. 

Радев е съпруг на общинската съветничка Лорита Радева от ГЕРБ и председател на комисията по екология. 

Валентин Роден е през 1958 г в Елин Пелин. По образование е магистър от Висшето военно артилерийско училище в Шумен - офицер по артилерийско въоръжение - инженер по боеприпаси и химия на взривните вещества. След това става и старши научен сътрудник втора степен в същата сфера, специализира и в чужбина - Русия, Канада, Чехия и Германия.

Радев бе един от критиците на президента Румен Радев в предизборната му кампания. Той бе и острието на партията срещу рокадите в отбраната, предприети по времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Лиляна Павлова - министър на Европейското председателство

Голямата изненада този път май е това, че Лиляна Павлова повече няма да е министър на регионалното развитие и благоустройството. След два мандата на поста, а преди това - половин мандат на зам.-министерско място. Този път Павлова ще е министър на българското председателство на Съвета на ЕС. Постът се предполага и да е временен - все пак председателството започва на 1 януари 2018 г. и приключва 6 месеца по-късно. 

Павлова е родена на 6 декември 1977 г. в София. Тя е доктор по икономика, завършила е  "Международни икономически отношения" и "Публична администрация и европейска интеграция".

Тя започва кариерата си през септември 1996 г. в Института за развитие на демокрацията. През март 1997 г. става финансов мениджър по Програма ФАР "Програма за обучение на мениджъри". От 2002 г. започва работа като експерт в Министерството на финансите, в дирекция "Национален фонд", а от април 2002 г. до август 2009 г. е началник на отдел в дирекция "Национален фонд".

През август 2009 г. е назначена за зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. Отговаря за дирекциите, управляващи европейски фондове и програми. На 9 септември 2011 г. става регионален министър на мястото на сегашния президент Росен Плевнелиев. Тя е първата жена начело на строителното министерство.

Павлова често е атакувана като внучка на партизани, като тя е обяснявала многократно, че се гордее с потеклото си. Дядо й Георги Павлов е бил министър на химическата промишленост преди 1989 г. Баща й Павел Павлов е зам.-ректор на Свободния университет във Варна и основател на специалност "Публична администрация", от която е магистър и Павлова.

"Аз имам свръхенергия и трябва да я уплътнявам в нещо. Не мога да легна на един шезлонг и да чета книги. Ще издържа един ден, на втория - нещо трябва да правя. От малка съм такава. От първи клас няма извънкласна работа, с която да не съм се занимавала", е споделяла пред медиите Павлова.

Свръхенергията на Павлова едва ли някой би поставил под въпрос. Една от първите й работи като министър беше лично да надзирава почистването на снега (и да лови снежинки още във въздуха - по Бойко Борисов). Яхна машини за почистване, ряза ленти из цялата страна в компанията на премиера. 

Във втория й мандат като министър, наред с хвалбите по любимите теми на премиера - построените пътища и магистрали и програмата за саниране, покрай пътните проекти започнаха да гърмят скандали. Макар те да не "удряха" по самата министърка, а по структури като Агенция "Пътна инфраструктура" и бившия шеф на агенцията Лазар Лазаров. В момента прокуратурата проверява търгове по магистралите "Струма" и "Марица". Проблеми имаше и покрай инцидента в тунел "Ечемишка", след като заради паднали лампи загина жена. 

Дали това са част от мотивите Павлова да се раздели с ресора си - не е ясно. Факт е обаче, че поема пост, който няма общо с досегашната й работа. 

Лиляна Павлова е омъжена, има дъщеря София. Владее английски и руски език.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване