Thalloderma Shop
05/03/17 06:15
(http://www.clubz.bg/)

Кой ще управлява социалните дейности и културата

Министерски съвет Вежди Рашидов 04052016 1

Ето кои са министрите в кабинета "Борисов 3", които ще се занимават с ресорите, свързани със социалните дейности и спорта. Сред тях само един е министерски ветеран. 

Бисер Петков - министър на социалната политика

Социалните политики и пенсиите бяха обявени като един от приоритетите на коалицията ГЕРБ - "Обединени патриоти", но новият министър в ресора няма да е политическо лице. А експерт. Премиерът Бойко Борисов заложи на управителя на Националния осигурителен институт Бисер Петков. 

Той е роден на 6 септември 1963 г. в Монтана. Доктор по икономика, специализирал е във Виена, Англия и др. 
Започва професионалния си път през 1988 г. като преподавател в УНСС.
В периода 2002-2003 г. - по времето на управлевието на НДСВ и ДПС, е председател на Държавната агенция за осигурителен надзор към Министерския съвет. В същия мандат е избран от парламента за заместник-председател на Комисията за финансов надзор. Остава там до 2009 г., а през 2011 г. - по времето на ГЕРБ, парламентът го избира за управител на Националния осигурителен институт. През лятото на 2016 г. е преизбран.
Владее английски език. Ползва немски и руски. Семеен, с две деца.

Ген. Николай Петров - министър на здравеопазването

Бойко Борисов не посочи политическо лице и за другия тежък социален ресор - здравеопазването. Този път работата се пада на началника на Военномедицинската академия генерал-майор проф. Николай Петров. Това е човекът, за когото в гилдията се говори, че освен много добър анестезиолог, е и добър мениджър - след като успява да оправи положението в академията след ерата Стоян Тонев в нея. Поне това смятат лекари. 

Проф. Петров e роден на 29 август 1959 г., в Средец. Завършва медицина през 1985 г. и оттогава работи като лекар. От 2004 г. е началник на Катедра по анестезиология, реанимация и интензивно лечение към ВМА. Заместник-началник по диагностично-лечебната дейност на МБАЛ – София към ВМА от 2007 г.

Николай Петров не поема здравното министерство за първи път - макар предишния да беше временно. Той става здравен министър в първия служебен кабинет на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев с премиер Марин Райков. Оглавява ВМА през 2014 г. 
Владее английски, френски и руски език.

Проф. Петров е и вицепрезидент на Световната асоциация по интравенозна анестезия, избран през май 2014 г.

Красимир Вълчев - министър на образованието

И в образованието няма да има ярка политическа фигура. Министърът ще е 41-годишният финансист Красимир Вълчев. Кариерата му в администрацията започва именно във финансовото министерство през 2002 г. - бил е ангажиран с работа по изготвянето и изпълнението на държавния бюджет в частта му за образование.

През септември 2009 г. назначен за главен секретар на Министерството на образованието, младежта и науката. Това става в първия кабинет на ГЕРБ когато за кратко министър бе Йорданка Фандъкова - преди да бъде избрана за кмет на София. Вълчев остава в министерството и при наследниците на министърката. И така до кабинета "Орешарски", когато той напуска МОН  (в който образователен министър е Анелия Клисарова) Вълчев си отива от МОН и е възстановен като главен секретар през август 2014 г., при служебния кабинет с премиер проф. Георги Близнашки и министър на образованието политологът Румяна Коларова.

Вълчев остава на поста и при управлението на Тодор Танев (ноември 2014 – февруари 2016), и при Меглена Кунева (февруари 2016 – януари 2017), но категорично отказва да работи с наследилия я проф. Николай Денков и се връща в Министерството на финансите.

Красен Кралев - министър на спорта

Ето и ветеранът "социалната" порция министри - Красен Кралев. Новият-стар министър на спорта е роден на 2 януари 1967 година във Варна. Той е доктор по образование, но специализира "Мениджмънт на политически кампании" в университета на Южна Каролина, САЩ през 1990 година. Един от основателите на Федерацията на Независимите Студентски Дружества през 1990 г. Съосновател на Българското Сдружение за Честни Избори. Консултант на Националния Демократически Институт на САЩ при провеждането на предизборни мисии в Албания, ЮАР, Йемен, Украйна, Югославия. 

Учредител и заместник-председател на партия Новото Време до 2012 г. Мажоритарен кандидат на коалиция ЛИДЕР-Новото време през 2009 г. във Варна.

Народен представител в 43-ото Народно събрание, избран като представител на гражданската квота в листата на ГЕРБ от Варна. 

Експерт е в областта на публичните комуникации, основател и председател на Борда на директорите на MAG Communications - група агенции за интегрирани маркетингови комуникации. Собственик на две от големите медийни интернет компании -"Алтернатив Медия Груп" ЕООД - включваща bulgaria.utre.bg и 10  регионални новинарски сайта и "Уеб Медия Груп" АД, притежаваща едни от най-популярните марки в българския интернет  - News.bg, Topsport.bg, Money.bg, Lifestyle.bg.

Красен Кралев е един от най-известните масони у нас.

Бивш национален състезател по лека атлетика и рекордьор на България на 20 000 м за юноши старша възраст. Бронзов медалист на Балкански крос през 1986 и 1987 г. Президент на Футболен клуб "Черно Море" от 1998 до 2001 г. и от 2003 до 2007 г.  Избран е през 2014 г за председател на  Сдружение Спортни клубове "Черно море".

Боил Банов - министър на културата

Буквално на финалната права двукратният министър на културата в кабинетите на Бойко Борисов - Вежди Рашидов, се размина с третия мандат. На негово място ще застане бившият му заместник Боил Банов. 

Той е роден през май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за драматичен театър” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, където се дипломира като магистър през 1999 г. Следвал е и в СУ „Св. Климент Охридски” – специалност „Културология”. 

Режисьор е на постановки в различни театри в страната – Народен театър „Иван Вазов”, Сатиричен театър, „Сълза и смях”, Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково и др. Сред по-известните му постановки са: „В полите на Витоша” и „Когато гръм удари” от П. К. Яворов, „Вампир” от А. Страшимиров, „Сако от велур” от Станислав Стратиев, „Пет жени в еднакви рокли” от Алън Бол. 

От 15 години Боил Банов е директор на Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково. 

За да може да се издържа, докато следва в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, работи и като сценичен работник по строежа на декорите в Драматичен театър „Сълза и смях”. 
Владее английски и руски. Запален шахматист е. Той остава зам.-министър в кабинета "Борисов 2", след като е част от служебния кабинет на Георги Близнашки. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване