Thalloderma Shop
05/03/17 10:26
(http://www.clubz.bg/)

Няма безплатен "Брекзит", предупреди Барние

Надеждите за лесен "Брекзит" са илюзорни. Преговорите ще са трудни, докато времето за тях ще е кратко, а последствията им - сериозни и дълготрайни . Европейският съюз не иска да наказва Великобритания, а само да изчисти сметките си с нея, преди тя да го напусне и да постави основата на бъдещи близки отношения.

Това бяха основните послания на главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние, който представи днес проект за директива за водене на преговорите, която министрите по европейските въпроси на 27-те държави в ЕС трябва да приемат на 22 май.

"Този, който казва, че това - да напуснеш ЕС, няма последствия, не казва истината", каза Барние на пресконференция в Брюксел. "Ние без агресия и без наивност ще защитаваме на интересите на 27-те страни членки."

Очаква се преговорите да започнат технически след предсрочните избори във Великобритания на 8 юни. Предложената днес директива облича в правна форма политическите насоки за водене на преговорите, които държавните и правителствените ръководители на 27-те приеха миналата събота. 

Барние потвърди, че ЕС очаква преговорите да са в две фази - първата, до октомври догодина, да обхваща правата на европейските граждани във Великобритания и на британските в ЕС, финансовите задължения на Обединеното кралство към ЕС и уреждането на граничните въпроси; докато втората да очертае общата рамка на бъдещите отношения, при условие че по точките от първата има достатъчен напредък.

ЕС на 27-те иска споразумение за правата не само на своите граждани, които в момента живеят и работят във Великобритания, но и за тези, които са  живели и работили там преди, и за тези, които ще отидат там до датата на "Брекзит". Тези права не включват само пребиваването, но и достъпа до пазара на труда и социалните права и трябва да са пожизнени, каза Барние.

Той отказа да назове ориентировъчно число за задълженията на Обединеното кралство, посочвайки, че те са както към сегашната дългосрочна финансова рамка на ЕС (2014-2020 г.), така им към Европейската инвестиционна банка, споразумението за спиране на нелегалната миграция с Турция, Европейския фонд за стратегически инвестиции, помощта за Украйна. За всички тях правителствата в Лондон са поели правни задължения, които страната трябва да изпълни, посочи Барние.

"Ангажиментите са поети и трябва да се спазват... Не става дума да създаваме, а да решаваме проблеми. Тези проблеми могат да експлодират", предупреди той.

ЕС настоява също Съдът на ЕС да остане компетентен по права, свързани с ЕС, докато тези права съществуват, каза още Барние.

Очаквайте подробности. 

Публикувана на 05/03/17 10:26 http://clubz.bg/53490-nqma_bezplaten_brekzit_predupredi_barnie

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване