Thalloderma Shop
05/05/17 14:55
(http://www.clubz.bg/)

Джасим: Трети кабинет на един и същи човек - защо очакваме различни резултати?

Преподавателят Емил Джасим и адвокатът Александър Пелев се пошегуваха пред бТВ, че на нов министър и на малко прасе никога не трябва да се радваш, защото не знаеш каква свиня ще излезе. Така двамата бивши кандидат-депутати от "Да, България" отговориха дали са оптимисти за третото правителство на Борисов.

С отбелязването, че не е в рамките на бон-тон да се критикува от първия ден, Пелев все пак каза, че не очаква нищо добро от това, че доскорошният правосъден министър става външен (Екатерина Захариева) и че ще е интересно да се види как Цецка Цачева със стила си на водене  на заседания ще въздейства на ВСС.

Джасим пък напомни, че новоизбраният просветен шеф Красимир Вълчев е бил главен секретар при няколко министри, което издава, че е по-скоро послушен човек. И именно той е подписал скандаланата обществена поръчка на МОН за рекламни материали, сред които и запалки.

"Като цяло ми се струва, че валидно за това правителство е не стабилността, както искат да ни обявят, но тоталният застой, нежеланието или невъзможността да направят каквито и да е реформи.

Освен това да напомним, че това е трето правителство на един и същи човек. Защо ние трябва да очакваме, че с едни и същи хора той би постигнал различни резултати", попита Джасим.

Двамата коментираха по повод референдума на Слави Трифонов, че обществото не е готово за напълно мажоритарен избор, особено по начина по който ес труктурирано. Но дебатът трябва да се проведе, политиците да не се крият от него, а има много варианти.

"Представете си, че сега Братя Галеви щяха да бъдат депутати - каза Джасим. - Защото мафията все още не е разкарана от държавата – нито от прокуратурата, нито от правораздавателната система, нито от медите. А ние с вас, ако бяхме кандидати, нападани непрекъснато от тези медии, дали щяхме да бъдем депутати."

"Ще се получи така, че това, което всички гледат по тв репортажи за корпоративния вод – давам пример за Бобов дол с гласуването: ако не излезе бройката в съответната избирателна секция, където са регистрираните работници на олигарха Х – хората започват да бъдат уволнявани... И да не стане това, хората предпочитат да си запазят мизерните заплати по 500-600 лв.

Нещата тогава ще се решават на регионално ниво. Всеки знае, че в регионите в България има местни феодали. Всеки такъв, който по някакъв начин е поставил в зависимост свои съграждани, ще влезе, възползвайки се от този лост", обяви и Пелев.

Джасим изрази своето разочарование, че референдумът не е аргументиран освен с едно "празно говорене" и с концерти.

"Това е представата, че когато мнозинството рещи нещо, то е много умно, вярно и точно. Всъщност големите реформатори в света са именно тези, които са вървели напряко на подобна народна воля", каза историкът-учител.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване