Thalloderma Shop
05/05/17 07:00
(http://www.klassa.bg/)

Сашо Дончев искал да превърне прокуратурата в „бухалка“

 

Лозан Панов станал съдебен шеф с помощта на скандален бизнесмен

Газовият барон Сашо Дончев е имал амбицията да овладее прокуратурата и да я превърне в „бухалка“, която да използва за свои цели, смята бившият президент Георги Първанов. Тъй като това не се е случило, скандалният енергиен бос завихрил изкуствения скандал със срещата си с Георги Гергов и главния прокурор Сотир Цацаров в ЦУМ.
„По-важно от формата на срещата е съдържанието й и дали Дончев е искал да използва прокуратурата като бухалка“, подчерта Първанов в интервю за bTV. Бившият държавен глава  каза още, че Сашо Дончев си е позволил да намеси и неговото име, твърдейки, че той и руският президент Владимир Путин са искали да направят промени в „Овергаз“. По думите на бившия президент в разговорите си с Путин той е преследвал само една цел – премахването на посредниците в доставките на газ. „Това е моя идея. Завиждам на Борисов, че крушата узря тогава“, коментира той премахването на посредниците по време на първото управление на ГЕРБ.
„Случвало се е да се чуе приказка за господин Дончев. Спомням си при една от срещите, един от домакините попита с чувство за хумор: „Абе, този не е ли някакъв жулик?“

Тогава не знаех тази руска дума и после направих справка. Тя значи просто мошеник. Това е оценката в Москва", заяви още Първанов.
„Дончев има проблеми в Москва не отскоро и опитва да прехвърли вината на здравата глава – дали ще е Първанов, Цацаров или който и да било. Това е нелепо“, категоричен бе експрезидентът.
В същото време стана ясно, че друг от тараните на атаката срещу Цацаров – скандалният шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов е получил мощна подкрепа по пътя към високия пост не от кого да е, а от близкия до Румен Овчаров бизнесмен Красимир Георгиев. Според информация на агенция „Блиц“ от стренограми по използвани СРС-та става ясно как Георгиев е лобирал за издигането на Панов в съдебната власт. От записите ставало ясно как в търсенето на ходатайство Красимир Георгиев се обажда на бившата дясна ръка на покойния бос на „Мултигруп” и днешен крупен бизнесмен Николай Вълканов и настоява не само за подкрепа, но и за среща между Лозан Панов и тогавашния министър на енергетиката Румен Овчаров. Освен това Георгиев заявява, че ако Панов заеме поста, ще е „на разположение“ на хората, които са го подкрепили.

„Блиц“ пиромня още, че записаните диалози, не са единственото доказателство, което уличава съдия №1 в скандални лобистки връзки. Преди половин година в публичното пространство се появиха снимки, на които Панов е засечен да гуляе в компанията на един от адвокатите на банкера беглец Цветан Василев - Божидар Банков. На трапезата около тях са и мастити строителни босове, които печелят всичките си дела в Административния съд, който тогава се ръководи от Панов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване