Thalloderma Shop
05/06/17 07:24
(http://www.klassa.bg/)

Рашидов: Прокопиев искаше да сложи ръка на Червената къща

 Мощна атака от кръга „Капитал” и олигарха Иво Прокопиев е имало по адрес на вече бившия министър на културата Вежди Рашидов преди определянето на състава на настоящия кабинет. Това обяви самият скулптор пред Канал 3.

Според Рашидов обвиняемият олигарх Иво Прокопиев е искал да прибере Червената къща, която се намира в центъра на София и след като е получил категоричен отказ, е стартирал атаки срещу него. „Това са едни и същи хора, които вече седем години се упражняват на тая тема. Няма да ми простят Червената къща и предишния, и по-предишния мандат”, обясни Рашидов. Той посочи още, че в подписките, които постоянно се появяват срещу него, присъстват имена близки на Прокопиев. „Кръгът около Прокопиев искаше да подпиша договор - Националната галерия да ги обслужва и да правят галерии. Не можех да позволя държавно учреждение да се отдаде за частни интереси и след това да фалира", обясни Рашидов и допълни, че е развалил няколко сделки на кръга и затова са непрестанните атаки срещу него.

Самата Червена къща е известна люпилня за кадри за соросоидните организации, присъдружни на кръга „Капитал“. Тя се държи от НПО-то „Гъливер клиринг хауз“. Сред основателите й е една от съдружничките в „Медиапул“ Десислава Гаврилова, а в самата Червена къща като лектори се подвизават и други от основните глашатаи на кръга около Иван Костов - Евгений Дайнов и Огнян Минчев. В нея като лектор е и друг виден храненик на „Агнешките главички“ - главния редактор на „Бивол“ Атанас Чобанов. Всъщност НПО-та, свързани с магистратите, адвокатите и т.нар. експерти, протестиращи от сутрин до вечер по телевизионни студиа и онлайн издания, са лапнали през годините субсидии от над 33 млн. лв., повече от 21 млн. от които са от „Америка за България” и свързания със Сорос Институт „Отворено общество”. Кратка справка показва, че само през миналата година НПО, тясно свързано с енергийния олигарх Иво Прокопиев, се е облажило с 363 420 лв. при последната доза грантове, отпуснати от „Америка за България“ за 2016 година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване