Thalloderma Shop
05/07/17 06:46
(http://www.klassa.bg/)

Плевнелиев vs. Радев: Съюзниците ни имат Ф-16, а не "Грипен"

 Категорично съм против решението за избор на изтребител за българските Военновъздушни сили да бъде само на базата на технически критерии. Изборът трябва да се случи и с оглед геополитическата обстановка. Това мнение изрази президентът Росен Плевнелиев (2012- 2017) пред Би Ти Ви. В едно от последните си заседания служебното правителство одобри офертата на шведската компания "СААБ" за изтребителите "Грипен" като най-изгодна от предложенията за нов тип изтребител за нуждите на армията. "Трябва да закупим машини, с които армията не просто да лети, а трябва да може да защити българския национален интерес", заяви още Росен Плевнелиев. Според него покупката на изтребители ще даде геополитически сигнал и прогнозира "тежко и отговорно" решение по темата за новия кабинет на Бойко Борисов.
Той пожела успех на новия кабинет на бившия премиер. Според него управляващите трябва да разгледат с приоритет очакваната отдавна и спешна модернизация на армията.
"Ако се случи нещо по източния фланг на НАТО, от Полша до Румъния, всички останали трябва заедно да могат да защият суверенитета и териториалната цялост на демократичния Алианс. Всеки един от тях обаче има Ф-16, а не "Грипен. Ако се случи нещо по южната част на фланга на НАТО, там, където са и Турция и Гърция и всички останали до Италия – по същия начин само заедно с нашите съседи и партньори в НАТО можем да защитим българския национален интерес", заяви още Плевнелиев.
По-рано обаче президентът Румен Радев призова политиците да се опират повече на военната експертиза, "за да могат да защитават хората, особено в днешно време пред заплахите, пред които сме изправени". Той посочи, че изминалата година е била повратна в отношението към въоръжените сили заради приетите проекти за модернизация и превъоръжаване на армията. Той изтъкна, че при следването на тези ангажименти е нужна висока военна експертиза и прозрачност при избора на нова техника.

"Разбира се, крайното решение при този избор винаги е политическо. Но нека не забравяме, че военното дело и технологиите станаха изключително сложни и затова призовавам политиците да се опират по-често на военната експертиза, когато взимат важни решения. Защото, уважаеми дами и господа, не ние, политиците, ще изпълняваме сложни задачи с тази нова техника и не ние ще рискуваме живота си на земята, в морето и в небето, а хората с пагони", заяви Радев.


segabg.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване