Thalloderma Shop
05/10/17 05:59
(http://www.klassa.bg/)

Човек на Костов източил 5 млн. лв. от телеком

 

Прокуратурата го погна като съучастник в аферата

Бившият депутат и ковчежник на Иван Костов Гроздан Караджов се оказа обвиняем за това, че преди 6 години е помогнал на ръководството на мобилния оператор "Глобул" да присвои над 5,5 млн. лв. от дружеството си. Схемата е работела със сключване на фиктивни договори с общо 21 фирми без предоставяне на стока или услуга в замяна.

Сигналът до специализираното звено "Антикорупция" към Софийска градска прокуратура е постъпил миналата година от настоящите собственици на мобилния оператор "Теленор". След като "Космо България Мобайл" е продало дружеството на "Теленор", новите собственици са направили вътрешен одит. Те са открили

фиктивни сделки, сключени с 21 компании на обща стойност 48 млн. лв.

"За тях основание да сезират прокуратурата е липсата на всякакви документи и доказателства за изпълнение задължения по договорите. В сигнала са посочени фирмите и лицата", обясни говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова. Едно от тези дружества е на Караджов, което е сключило общо 3 сделки през 2011 и 2012 г. "И според нашите доказателства няма реално изпълнение по трите договора, но реално парите са били преведени. Това е т. нар. помагачество към длъжностно присвояване. Той е подпомогнал умишлено изпълнителните директори на "Космо България Мобайл", уточни Арнаудова. След като бе привикан в столичното следствие, за да му бъде предявено обвинението, Караджов се оправда, че още не го бил чел.

Караджов има опит в далаверите с източване на телекоми

още от времето, когато бе инсталиран от своя командир Иван Костов в БТК. Наглата схема се изпълнява при управленския мандат на Драгалевския лаборант, когато верният партизанин на Сорос Караджов е назначен за главен секретар на Министерство на транспорта и комуникациите и председател на Борда на директорите на БТК. Тогава напълно незаконно и без знанието на ръководството на държавния телеком Караджов залепя на хранилка смесеното дружество „Рила солюшънс“, в което участие има милиардерът спекулант Джордж Сорос, и чрез него се източва БТК. В същност сръчният експерт по източване на телекоми е един от първите служители на Сорос у нас в митичната му фондация „Отворено общество“. Напълно в реда на нещата след като Караджов е отгледан и охранен от Сорос, после при издигането му във властта се отблагодарява с услуги за бизнеса му, а след изритването на Костов от властта той му става личен ковчежник оглавявайки митичната фондация „Демокрация“. Гроздан Караджов се завърна за кратко в политиката на гърба на Реформаторския блок в предишното НС като депутат, а също така взе и дейно участие в задкулисното създаване на олигархичните политически проекти, описано в стенограмите от АРГО-гейт.

 

Даниел Митов с обвинение

за безстопанственост

 

Бившият министър на външните работи, който пък влезе в политиката като заместник на Костов в ДСБ, Даниел Митов се сдоби с обвинение за безстопанственост, след като такова бе повдигнато миналата седмица на тогавашния му заместник Христо Ангеличин. Причината е, че миналата година Външно министерство не провежда обществена поръчка за самолетни билети, хотелско настаняване и медицински услуги за служителите си. Според прокуратурата по този начин МВнР е ощетено с близо половин милион лева. На излизане от столичното следствие днес Митов коментира, че според него няма нарушение, защото се отнася за практика на всички ведомства от години.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване