Thalloderma Shop
05/11/17 07:09
(http://www.klassa.bg/)

Високият клас хотели в София отчитат ръст на заетостта и приходите през 2016 г.

 Хотелите категория 4 и 5 звезди в София постигат ръст на приходите и заетостта през 2016 г., показват резултатите от проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Благоприятен ефект оказват ръстът на броя на пътниците на летище София и нарастващата популярност на града като туристическа дестинация, както и ограниченият брой нови проекти на пазара, посочват от компанията.

Проучването обхваща хотели категория 4 и 5 звезди в столицата с над 30 стаи.

Анкетираните мениджъри очакват приходите и заетостта на управляваните от тях проекти да продължат да нарастват и тази година или поне да задържат достигнатите нива.

Очакванията на експертите са българското председателство на Европейския съюз (ЕС) да подкрепи допълнително ръста на пазара, коментира изпълнителният директор на компанията Михаела Лашова.

Най-добре представящите се хотели са тези в 5-звездната категория с централно местоположение, които са и лидери по заетост и приход от стая. Следват ги проектите в широкия център или в периферните райони, но с добри транспортни връзки и лесен достъп до летището и центъра.

Хотелите 5 звезди реализират през миналата година 3% ръст на средната заетост и 4% по-висок приход от заета стая в сравнение с 2015 г. Заетостта на хотелите 4 звезди нараства с 8%, но е под нивата на най-високия клас хотели.

Ръстът на приходите от заета стая за категорията през 2016 г. е 4% в сравнение с година по-рано.

През 2017 г. не се очаква откриване на нови 4- и 5-звездни проекти, докато с хоризонт 2020 г. предлагането в най-високата категория ще нарасне значително с очакваното откриване на Hyatt, Swissotel и хотелската част на Millenium Center, посочват експертите. Трите проекта се очаква да добавят нови 650 стаи към 5-звездната категория, което се равнява на 45% ръст в близките три години, което ще засили и конкуренцията в луксозния сегмент.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване