Thalloderma Shop
05/11/17 07:13
(http://www.clubz.bg/)

Крематориумът: Не ни носете въоръжени покойници в гардероб

Пълно с неграмотни и безобразни формулировки обявление с изискванията на софийския крематориум се споделя из българското интернет пространство. Не стига, че едва ли ще сте в отлично настроение, ако сте опрели да отворите сайта sofiacrematorium.com, но написаното вътре от анонимен служител на общинското дружество може да разплаче и човек, който не е загубил близки...

От произведението "Правила за приемане на покойници" става ясно, първо - че на пещите им е горещо:

" ... сегашното състояние и вида, в които се приемат покойници за кремация, подлага пещите на огромно температурно натоварване заради материалите, от които са направени ковчезите."

Няма да коментираме "кремираните" пълни членове и запетайките, нахвърляни от сляп сеяч. Както и това, че по-натам ацетон и метилов алкохол са произведени в чин газ ("...както и отделят голямо количество токсични газове (въглероден окис, въглероден двуокис, ацетон, метилов алкохол и др.)".

По-нататък обаче настава истинският... хм... купон, когато се стига до изискванията към тези, които са си позволили лукса да умрат, и към техните близки:

"...покойникът трябва да бъде положен задължително в ковчег, а не в гардероби, шкафове, сандъци и други.

...Не се допуска приемането на покойници, в чиито ковчези има изкуствени цветя, одеяла, дюшеци, възглавници, метални предмети, огнестрелни оръжия, взривоопасни материали, изделия от пластмаса и всякакви други елементи от изкуствени материали" (не става ясно например кои са естествените огнестрелни оръжия, б.р.).

Накрая се разбира, че при неизпълнение на условията "ще се връщаме"...

Насладете се на цялото четиво, публикувано на общинския сайт на "София Крематориум" АД. За който, разбира се, софиянци плащат с данъците си:

Правила за приемане на покойници

Във връзка с технологичните параметри на пещите за кремация и изискванията на производителя, сме длъжни да Ви уведоми, че сегашното състояние и вида в които се приемат покойници за кремация, подлага пещите на огромно температурно натоварване, заради материалите от които са направени ковчезите, както и декорациите от синтетични и вискозни материи. Освен това при горене, синтетичните материали предизвикват неприятна миризма, както и отделят голямо количество токсични газове (въглероден окис, въглероден двуокис, ацетон, метилов алкохол и др.), което е в разрез с нашите усилия за запазване на околната среда и контролиране на вредните газове при кремации.

С цел запазване на околната среда, целостта на пещите и техния технологичен живот, бяхме изправени пред два варианта - или да променим изискването за материала на ковчега или да изискваме премахване на декорациите от синтетични и вискозни материали. Първото би довело до драстично оскъпяване на услугата, затова предпочетохме втория вариант. И в тази връзка искаме да Ви уведомим за новите правила, които следва да се спазват при предаване на ковчег за кремация:

1. При приемане на покойник от служителите на "София Крематориум" АД, покойника трябва да бъде положен задължително в ковчег, а не в гардероби, шкафове, сандъци и други. В ковчега се допускат само естествени цветя и чаршафи. Не се допуска приемането на покойници в чиито ковчези има изкуствени цветя, одеяла, дюшеци, възглавници, метални предмети, огнестрелни оръжия, взривоопасни материали, изделия от пластмаса и всякакви други елементи от изкуствени материали.

2. Представителите на погребалните агенции са длъжни да приведат покойника във вид, отговарящ на изискванията описани в т. 1. В противен случай, те ще бъдат върнати от служителите на "София Крематориум" до окончателното им привеждане според изискванията.

3. В случай, че близките не са обслужвани от погребална агенция, то тогава отговорност за вида и състоянието на ковчега носи обслужващият персонал на ОП "Гробищни паркове" - аранжорите.

---

Бел. ред - правописът е на авторите. Само новите редове са от Клуб Z, защото оригиналът е излят като една плоча без нито един нов параграф.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване