Thalloderma Shop
05/12/17 07:45
(http://www.klassa.bg/)

Борисов се размечта за 6% ръст на БВП догодина

 Впечатляващ ръст от 4.5 до 6% на българската икономика през 2018 г. прогнозира вчера премиерът Бойко Борисов на конференцията "Резултати и добри практики от изпълнението на Европейския фонд за стратегически инвестиции". Посочените числа двойно надвишават заложените от финансовото министерство в тригодишната макроикономическа рамка на бюджета. Премиерът не посочи кои ще са факторите за този невероятен растеж, но подчерта, че "имаме редкия шанс с председателството и подкрепата на председателя Жан-Клод Юнкер още повече да улесним бизнеса и още по-гъвкав да го направим". 

Финансовият министър Владислав Горанов, който също взе участие в конференцията, побърза да припомни, че засега прогнозите, които разработва за следващите години, са на нивата на около 3%, но имаме потенциал за повече. "Надявам се да стабилизираме политическата среда. Имаме вече редовно избрано правителство със заряд и заявка за доста сериозни реформи, които да подобрят бизнес средата", коментира Горанов. И допълни, че в този смисъл са били и думите на премиера - оценка за потенциала на икономиката ни. Министърът посочи, че някои финансови анализатори също имали очаквания за по-висок растеж. Преди ден "Уникредит" в своя доклад за състоянието на банковата система в Централна и Източна Европа прогнозира, че през тази година БВП на България може да нарасне до 3.9% и така заедно с Румъния да се нареди на второ място в целия регион след Унгария, където се очаквали 4%.

Не толкова оптимистично оценява страната ни обаче Европейската комисия, която вчера публикува пролетната си макроикономическа прогноза. ЕК запазва без промяна очакванията си за българската икономика за тази и следващата година - през 2017 г. БВП ще нарасне с 2.9%, след което ще се забави слабо до 2.8% през 2018 г. Според Брюксел основен мотор на подобряване на икономическото развитие у нас ще е вътрешното търсене и най-вече частното потребление. Еврокомисията очаква и подобряване на инвестициите, след като през 2016 г. те се свиха основно заради слабото усвояване на еврофондовете. Въпреки по-малкото евросредства и политическата несигурност след подадената оставка на второто правителство на Борисов, все пак 2016-та бе една от най-силните години след кризата с ръст на БВП от 3.5% заедно с 2015 г., когато ръстът бе 3.6%. Заслуга за това има преди всичко българският експорт, който се е представил много добре през миналата година. 

Подобна на Еврокомисията прогноза излъчи тези дни и МВФ. Фондът подобри очакванията си за икономическия растеж на България през 2017 г. от 2.8 на 2.9%, но смята, че догодина брутният вътрешен продукт ще нарасне с по-малко от 2.7%. Това забавяне на темпото е притеснително на фона на очакваното ускоряване на инфлацията и на икономическата активност в глобален мащаб. Според МВФ инфлацията през тази и следващата година се очаква да е съответно 1% и 1.8%.

Според ЕК негативно на растежа на икономиката ни би се отразило забавянето на планираното усвояване на европейските фондове, рязкото повишение на цените на петрола и по-слабото търсене на български стоки в Европа. Подобряване на картината може да се очаква при бърз прогрес на очакваните от обществото реформи, посочва Еврокомисията. Засега българското правителство не дава заявка за каквито и да било сериозни реформи.


segabg.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване