Thalloderma Shop
05/12/17 07:53
(http://www.klassa.bg/)

Две плюс една счупени стомни

 По тоталитарно време българите справедливо нарекохме родната статистика стъкмистика по една причина: каквото и да ни дойде до главите – добро или зло, то ни приближаваше към сияйни бъднини. И все пак тогавашните 9 милиона народ вярвахме, че въпреки множеството проблеми ни чакат по-добри дни. Днес, все още оцелелите в прехода българи вече сме наясно: изминалите почти три десетилетия ни лишиха от работа, здраве, образование, промишленост, земеделие, армия, ред и сигурност, обезлюдиха китните ни селца и градчета и цялата страна…

Трагично е, че в икономически и социален план сме на опашката на Европа и цивилизования свят, но ужасяваща е безизходицата, в която живеем, т.е. липсата на перспектива пред младежта и огромното мнозинство от застаряващи българи. Що се отнася до надеждата, тя трайно е окупирала сектор „заминаващи” на Терминал 2 на летище София. Днес няма по-важна задача, освен: да възкресим мечтите на българите – да мислят и мечтаят за големи неща. Една нация е жива дотогава, докато има стремежи и цели, докато има надежди!

І. Българските граждани, след извънредната ситуация на предсрочни парламентарни избори, сме във времето на 44-тото Народно събрание и 95-то правителство. Да резюмираме, относно законодателния орган:

- парламентът отново е резервиран за т.нар. системни партии – ГЕРББСП и ДПС;

- за втори път там пребивават Обединените патриоти на НФСБ, „Атака” и ВМРО, които без колебание налапаха въдицата-примамка на изпълнителната власт;

- новата парламентарна партия „Воля” на Веселин Марешки, със зор прескочила летвата от 4%, не е в състояние да освежи скучния парламентарен ландшафт. На противоположен (безволев) статус отговаря единодушната й подкрепа за новото управляващо мнозинство (ГЕРБ – Обединени патриоти).

Второ – за новия-стар кабинет, веднага кръстен от политици и медии „Борисов 3”:

- нови са поредната цифра 3 след фамилията на премиера, която в политическата история на прехода го възвисява над досегашните две номинации на министър-председателя А. Луканов, вицепремиерските постове за Обединените патироти В. Симеонов (НФСБ) и Кр. Каракачанов (ВМРО) и специалният министър по председателството на България в Съвета на ЕС Л. Павлова, естествено неголяма част от лицата-министри в кабинета и накрая безусловно заявената от съдружниците амбициозна заявка за пълна „трета” след две счупени стомни, т.е. за цял – пълен четиригодишен мандат на премиера Борисов и коалиционното правителство.

- нищо качествено ново и радикално в политиките на компромисната Управленска програма на кабинета, т.е. своего рода „конституция” на статуквото.

Тук е мястото за нелицеприятния за Обединените патриоти извод, че

в името на кокала те преклониха глави пред ГЕРБ, отстъпвайки от заявени позиции и щедри обещания

пред своите гласоподаватели. Категорично незавидно е участието им в правителствения екип. В този контекст:

представителното вицепремиерско кресло на В. Симеонов, е ситуирано в … залата за пресконференции на МС («Дондуков» 1)– поради липса на налично (съществуващо) или новоучредено ведомство в демографската сфера; половината (два) от предоставените им министерски постове са с орташки статут – по квоти местата са на патриотите, които заемообразно са ги предоставили на ГЕРБ и т.н. Да спомня, че довчерашните им коалиционни съдружници от Реформаторския блок бяха двукратно по-добре ситуирани – вицепремиер и общо 7 места в правителствения екип при далеч по-скромно парламентарно присъствие.

Видно е, че

премиерът Борисов, препатил от лакомници- реформатори е попарил надеждите на новите си партньори

за по-широко представителство в кабинета, а и самите патриоти, поради липса на опит, самочувствие и най-вече мераци за власт са се докарали до акцесорна, т.е. роля на апендикс в управлението.

Ще си позволя да дам един поучителен за родните партии пример от полската практика: по времето на лявоцентристкото правителство с пълен мандат (19941998 г.) социалдемократите на Александър Квашневски (спечелил президентският пост) разполагаха със 180 места в 460 членния Сейм (парламент). Те се коалираха със Селската партия от 132 депутати при следната начална управленска конфигурация: маршал (председател) на Сейма (Зих), маршал на Сената (Стружик) и министър-председател (Павлак) – всички от … Полската Селска партия. Без коментар!

ІІ. Водеща – чак до 2021 г. остава широко рекламираната и вербално гарантирана, т.е. на книга с т.нар. Управленска програма на парламентарното мнозинство, «желязна» стабилност на обществото и държавата. Твърдата равновесна позиция вътре в държавата, както по тоталитарно време, винаги е задължителна за осъществяването на външни – представителни функции. Иде реч за българското председателство на Съвета през първото полугодие на 2018 г.

За реализацията на това шестмесечно председателство в Съвета на ЕС, не «царуване», както някои наши управленски глави си представят, закономерно някои от държавите назначават аd hoc министър или вицепремиер. В този ред на мисли не е проблем прясно учреденият вицепремиерски пост на вечната Л. Павлова. Но отново по балкански тертип родните управляващи прехвърлиха всякаква мярка: българите сътворихме «със срок на годност на домат», т.е. от няколко месеца, специална, върховна, непозната за света институция – министерство за председателството, начело с вицепремиер-министър, заместник-министри и несъмнен най-висок статут в изпълнителната власт. Също толкова неизвестни за данъкоплатците сума сумарум ще останат разходваните средства за това, както някога казвахме голямо мероприятие, от новото министерство в съдружие с останалите ведомства, парламент и местна власт. И накрая – след приключване на председателството в средата на следващата 2018 г. е неизбежна реконструкция на кабинета. А всяка промяна, както добре знае г-н Бирисов, е болезнена за статуквото…

Никакви институции, показни акции, гръмки фанфари и оглушителни медийни аплаузи, невъзможни без пилеене на народна пара, ни на йота

няма да заличат трагичния статус на България в очите на Европа

:най-бедният, най-болният и застаряващ, но с най-ниска продължителност на живота, член на европейското семейство. Неоспорима е и характеристиката ни на най-корумпирана и с неовладяна престъпност държава в Общността. Всичко това предпоставя не по-балкански помпозно, а скромно, но действено българско председателство, насочено към скъсяване на огромната дистанция между неразвитите и проспериращите държави, овладяване на бежанската вълна, стопиране на тероризма и пр.

В заключение: неслучилата се два мандата качествена промяна в битието на бедстващия в обетована България (не в библейската пустиня) български род, няма да остане в аналите на 44-тото Народно събрание и новородения кабинет Борисов 3. Именно поради споменатите две недоносени стомни (нереализираните мандати от предходните две правителства на един и същ премиер с доста стари лица-министри и заместник-министри), „Борисов” 3 – третата стомна, май не ще получи традиционния за редовно правителство бонус от 100 дни. По източноправославния канон „Христос възкресе” казваме до 40-ия ден след Великия празник – Спасовден. Тази година той е на 25 май.

Христос възкресе!”

проф. Александър Димитров

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване