Thalloderma Shop
05/13/17 11:21
(http://www.clubz.bg/)

"Европол": Кибер атаката е безпрецедентна

Глобалната вълна от кибератаки през последното денонощие е на „безпрецедентно ниво“, пише в доклад на Европол. Атаките изискват сериозно международно разследване за идентифициране на виновните, посочва агенцията.

Близо 100 държави са били засегнати от голямата кибератака, която блокира работата на фирми и държавни институции. Най-малко 57 000 компютъра по целия свят са спрели и на екрана се е появил голям червен надпис.

Нанесени бяха щети за десетки милиони. Все още не е ясно кой стои зад разпространението на вируса.

 Глобалният мащаб на атаката накара финансовите министри на държавите от Г7, които се събраха в Италия, да обсъждат евентуалните контрамерки.

Според една от фирмите, разработващи антивирусни програми за компютри, най-масово хакерите са ударили компютри в Русия и Украйна.

Кибератака, насочена срещу цялата автомобилостроителна компания "Рено", е блокирала производствения процес и във фабриката на "Дачия" в румънския град Миовени, която е част от френската група, съобщава информационният сайт Зиаре.

Няколко часа по-късно официални представители на "Дачия" потвърдиха, че е извършена информационна атака и заявиха, че са взели мерки за предотвратяване на разпространението на проблема. Те уточниха, че е създаден кризисен щаб, който ще оцени ситуацията.

Компанията за антивирусна защита Касперски Лабс от своя страна уточни, че Румъния е на девето място сред страните, засегнати от вируса "WannaCry".

Вчера Румънската служба за разузнаване съобщи, че е имало опит за кибератака срещу министерството на външните работи, който бил предотвратен.

Производствени мощности на автомобилната компания "Рено" във Франция и Словения също спряха в събота вследствие на световната кибератака, предаде "Франс прес"

Националната здравна служба на Великобритания трябва да вземе мерки след кибер атаката от петък и да ъпгрейдне своите системи, препоръча вътрешният министър на Обединеното кралство Амбър Руд, цитирана от Би Би Си. Според последните данни е имало затруднение във функционирането на 45 организации, част от Националната здравна служба. Липсват данни, че се е бъркало в личните данни на пациентите. В понеделник правителствената комисия Кобра ще има заседание, на което ще се обсъди кибер атаката и мерките, които трябва да се вземат. 90 на сто от болниците, които са част от системата на здравната служба, използват Windows XP. Според експерти това е направило системата по-уязвима за атаките.на хакерите.

"Кибер сигурността е голяма индустрия и ние трябва да направим най-доброто, за да защитим личната информация на хората и функционирането на системите", каза Руд.

Корпорацията "Майкрософт" е пуснала обновяване на операционните системи Windows XP, Windows 8 и Windows Server 2003, стана ясно в събота.

Публикувана на 05/13/17 11:21 http://clubz.bg/53848-evropol_kiber_atakata_e_bezprecedentna

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване