Thalloderma Shop
05/14/17 09:02
(http://www.clubz.bg/)

И БСП за мажоритален вот, но в смесена избирателна система

БСП ще напише и ще внесе в Народното събрание законопроект за изменение на Изборния кодекс, за да се въведе смесена избирателна система. Това заяви в началото на заседанието на пренума на БСП днес лидерката на партията Корнелия Нинова. По думите й това е принципна позиция по резултата от проведения референдум, иницииран от Слави Трифонов, докато със своя законопроект за мажоритарни избори в два тура от ГЕРБ ссамо хвърляли прах в очите на хората.

"Защо ГЕРБ внасят този законопроект ли? Отговорът е един и той е - "Защото няма да мине", заяви лидерката на БСП и добави - „Целта е да се хвърли прах в очите на хората, но не и да се реализира волята на над 2 млн. души“, коментира Нинова.

Тя припомни, че „Обединените патриоти“ не биха подкрепили въвеждане на мажоритарен вот, както искат партньорите им, защото ще останат извън парламента. А ГЕРБ знаят това и са спокойни, че законопроектът ще бъде отхвърлен. 

След встъпителната реч на Нинова Националният съвет на БСП продължи заседанието ни на закрити врати. Причината - темите бяха вътрешнопартийни, а основната е промяната в състава на Изпълнителното бюро на партията, планирани от Нинова. 

Според източници от "Позитано" 20 поне 1/3 от червените водачи ще се разделят с постовете си. Става дума за депутати, които вече по устав не могат да съвместяват тази функция с партийната власт. В 17-членното ИБ има 11 депутати. Въпреки това обаче се очаква червената лидерка да не смени всички от тях. 

Преди заседанието за сигурни напускащи ИБ се споменаваха Валери Жаблявов, Красимир Янков, Стоян Мирчев, Александър Симов, Весела Лечева, Иван Ченчев. По всяка вероятност местата си в партийното ръководство ще запазят Стефан Данаилов, Крум Зарков и Драгомир Стойнев.

Сред потенциалните напускащи ръководството на БСП най-недоволен бил Красимир Янков, твърдят социалисти. Очаквало се той да се съюзи с опозицията на Нинова в Националния съвет, която се представлява най-вече от бившия вече член на бюрото Георги Гергов, бившите депутати Михаил Миков, Атанас Мерджанов, Георги Божинов и т.н. 

Червени активисти припомнят, че Янков е сред хората, които активно работеха за избирането на Нинова за лидер на партията, вместо Миков. Помагаше й за избора и отстранения Гергов. 

Очаква се в новото партийно ръководство Нинова да предложи вицепремиерката в кабинета "Герджиков" Деница Златева, както и лидера на лявото крило в партията, който също се водеше опозиционер - Янаки Стоилов. Той обаче подкрепи решението на Нинова да се раздели с Гергов след "Цум гейт".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване