Thalloderma Shop
05/14/17 06:41
(http://www.clubz.bg/)

Макрон прие Франция от Оланд

Новоизбраният френски президент Еманюел Макрон встъпи днес в длъжност, приемайки властта от предшественика си Франсоа Оланд на тържествена церемония в Елисейския дворец.

За първи път в 59-годишната история на Петата република държавният глава не е от една от двете традиционни партии на левицата и десницата.

Церемонията бе зорко охранявана.

Макар и спечелил втория тур на изборите с 66 на 34 на сто срещу кандидатката на крайната десница Марин Льо Пен, новият президент, е изправен пред исполинската задача да обедини една разделена, поляризирана и гневна Франция, която той обещава коренно да преобрази, връщайки ѝ увереността, оптимизма и гордостта от миналото. В кампанията си той направи и амбициозни заявки за реформи в Европа.

Новата първа дама Брижит Макрон пристигна отделно на церемонията. Тя не бе до съпруга си, тъй като сдалият властта президент Франсоа Оланд е сам.

За да изпълни програмата си обаче, Макрон (39 г.), най-младият държавен глава в историята на републиката след Наполеон Бонапарт през 1799 година, се нуждае от парламентарно мнозинство, което не му е гарантирано от парламентарните избори в два тура, насрочени на 11 и 18 юни.

Победата на Макрон, някогашен инвестиционен банкер и след това министър на икономиката на социалиста Оланд, разби десетилетно политическо статукво във Франция, докато никой още не знае какво ще го замени.

Гвардейският оркестър се отправя към церемонията.

Очаква се днес или утре новият президент да посочи министър-председател, чиято непосредствена задача ще бъде провеждането на изборите за Национално събрание. Окончателният състав на правителството се очаква президентът да реши след тях.

Макрон пристигна точно в 10 часа и 1 минута (11 часа и 1 минута българско време) пред централния вход на Елисейския дворец на ул."Фобур дьо Сен Оноре", където тълпа привърженици го приветства с френски и европейски знамена. Оланд посреща приемника си на емблематичното стълбище в двора на двореца с почетен караул и оркестър и под звуците на церемониален марш. 

"Готов съм. По-лесно е за мене да предам правомощията на бивш съветник и министър отколкото на политически противник", каза по-рано Оланд, цитиран от "Монд". "Няма да има чувството, че те лишават. И освен това аз не се кандидатирах. Не бях победен. Това променя всичко".

След като се ръкуваха и позираха за снимка, двамата се оттеглиха на среща на четири очи, където напускащият президент предава на приемника си длъжността, включително ядрените кодове и държавните тайни. 

Публикувана на 05/14/17 06:41 http://clubz.bg/53864-makron_prie_franciq_ot_oland

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване