Thalloderma Shop
05/14/17 11:14
(http://www.clubz.bg/)

"С песни и танци" рублата ще стигне 500 за долар през 2019 г.

СВЯТ рубла Русия инфлация

Руската рубла ще отслабне през лятото, прогнозира отново министърът на икономическото развитие Максим Орешкин, цитиран от "Россия 24".
Вносът на стоки нараства с около 20-25% от началото на годината.

"Ако тенденцията се запази и през летните месеци, ще има сериозен дефицит по текущата сметка, което допълнително ще девалвира валутата", коментира Орешкин.

През юли и август предстои плащането на дивиденти на руски компании към чуждестранни акционери и така търсенето на валута ще се увеличи значително, което също ще допринесе за отслабването на рублата. 

"Курсът ще се занижи през второто и третото тримесечие на 2017 г. заради сезонните фактори, които влияят на платежния баланс", допълни Орешкин.

Очакванията на икономическото министерство са котировките в идните месеци да са около 63-64 рубли за долар. В оптимистичния за тях сценарий до края на 2018 г. рублата ще отслабне до 70,8 за долар. Целевата макропрогноза предвижда курсът да завърши годината на 68 рубли, а 2018-а- на 70,3 рубли.

Девалвацията на рублата понастощем е национална политика, чрез която властите смятат, че ще постигнат балансиран федерален бюджет. 
За целта обаче цената на петрола трябва да е поне 76 долара за барел.  В момента той е малко над 48 долара, а пазарът е в ситуация на изчакване преди 25 май, когато е срещата на ОПЕК. 

Тогава организацията ще реши дали да удължи споразумението за свиване на добива и след края на юни.

"На руския пазар в момента цари относително спокойствие. Може би дори рублата ще актуализира своя максимум спрямо долара, а след това ще полетим с песни и танци. През 2017 г. ще видим 97 рубли за долар. Това е само началото на концерта. След това  125 рубли, а до края 2019 г. можем да се очакваме и 500 рубли за долар. Сега навлизаме в мощна рецесия, в сравнение с която периодът 2007-2008 г. е цветя и рози", коментира финансовият анализатор Степан Демура. 

Той "благодари" за политиката на гуверньорката на Централната банка на Русия Елвира Набиулина, чиято дипломна работа, апропо, е  „Критика на Западната икономическа теория“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване