Thalloderma Shop
05/15/17 11:23
(http://www.clubz.bg/)

В Одеса готвили сблъсъци заради българи... без тяхно участие

Украинските власти предотвратили сблъсъци на етническа основа в Одеса, които трябвало да бъдат предизвикани заради етнически българи.

Това съобщи пред медиите в Киев Василий Грицак - шеф на Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

Най-интересното е, че всичко това щяло да се разиграва без участието на българи.

Агенти на СБУ задържали в Киев мъж, планирал акция в защита на българското малцинство в Одеса. Името му не се споменава. Според властите той действал по инструкции на Николай Дулски - лидер на немногобройното и слабо популярно радикално движение "Наждак". Той е издирван от украинските власти и се укрива в Русия.

Организаторът трябвало да събере група бездомници в Киев и да наеме хора в Одеса. Всички те трябвало да изиграят роля на етнически българи и да участват в протестна акция за защита на правата им.

Преди месец - на 13 април, пак е била предотвратена подобна акция в Одеса. И тя била подготвяна от Никола Дулски. Според СБУ тогава били събрани няколко десетки хора, като всеки от тях получил по 10 долара. Те трябвало да предприемат поход към българското консулство в Одеса и да скандират, че са тормозени от "украинските фашисти".

Преди два месеца Василий Грицак заяви на конференция по въпросите на сигурността в Киев, че Русия се опитва да използва българското и други етнически малцинства в Украйна. Така Москва искала да разпространява сред тях настроения за автономия и да разцепи страната.

Тогава обаче в. "Експрес газета" писа, че не е съвсем ясно как точно Русия планира да използва тези малцинства, при положение че например българите в Украйна са 160 000, т. е. 0,4 на сто от населението ѝ.

В началото на 2015 г. бесарабски българи в Украйна протестираха срещу мобилизирането им в армията заради конфликта с Русия.

По същото време етническият българин Виталий Дрозда избяга у нас, защото не пожела да воюва и по тази причина го заплашваше затвор.

Руски и проруски медии писаха, че Украйна умишлено мобилизира предимно хора от малцинствата. Говореше се, че такава участ очаква 2000 българи. Властите в Киев обаче заявиха, че не делят хората според етническата им принадлежност и третират всички като граждани на страната. При визитата си у нас по това време украинският външен министър Павло Климкин заяви, че са мобилизирани не повече от 20 етнически българи.

Пак тогава украинският посланик у нас Микола Батажи - също етнически българин, заяви в интерю за Клуб Z, че повечето наши сънародници в Крим са подкрепили анексирането на полуострова от Русия при непризнатия от Запада референдум. А ръководителят им Иван Абажер дори бил "наблюдател".

Единствената известна провокация срещу българите в Украйна е от февруари т. г. Тогава националисти оскверниха паметника в Болград на българските опълченци, загинали в Руско-турската война през 1877-1878 г. Той бе напръскан с жълта боя, а със син цвят бе изписано "Куфар - гара - София" - явен призив етническите българи да се махат. Депутатът от български произход Антон Кисе предупреди, че сънародниците ни в Бесарабия могат да се разбунтуват. София изрази недоволство от случката в Болград, а Киев осъди деянието на националистите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване