Thalloderma Shop
05/16/17 05:55
(http://www.klassa.bg/)

„Един пояс, един път“ - форум на върха

 

Медиен брифинг на Н. Пр. Джан Хайджоу, посланик на Китай в България

 

 

Тенденции към засилване сътрудничеството Китай-България Над 1500 гости, включително повече от 850 чужденци от над 130 страни и 70 международни организации, между които 50 държавни и правителствени глави от 29 страни, 300 министри от петте континента, 370 бивши държавни и правителствени ръководители, висши представители на ООНЕС, Световната банка, МВФ и други авторитетни международни организации, шефове на големи международни корпорации, бизнесмени от различни сфери, експерти участват във Форума на върха за международно сътрудничество“Един пояс, един път“ в китайската столица Пекин (14 — 15 май). Той е посветен на забележителната инициатива на президента на КНР Си Дзинпин, свързана с историческия древен Път на коприната и идеята за изграждане на икономически пояс покрай него.

Между участниците внимание привличат имената на президента на Русия Вл. Путин, президента на Швейцария — г-жа Д.Лойтхард, министър-председателите на Унгария — В.Орбан, на Полша — г-жа Б.Шидло, на Сърбия — А.Вучич, на Гърция — А.Ципрас, на Испания — М.Рахой, на Беларус — А.Лукашенкои др. България ще бъде представяна от министъра на икономиката Е. Караниколов.

По този повод на 11 май т. г., посланикът на Китай в България Н. Пр. Джан Хайджоу организира брифинг в сградата на посолството на КНР в столицата, на който присъстваха представители на национални печатни издания, радио и телевизия.

В своето встъпително слово посланик Джан Хайджоу подчерта голямото значение на внушителния международен форум, посветен на аспектите и значението на забележителната инициатива на президента Си Дзинпин.

В духа на отварянето на Китай към света и на политиката на откритост — подчерта посланикът на КНР, — тази мащабна инициатива е отворена за всяка държава, която има желание да се присъдени към нея.

Н. Пр. Хайджоу изтъкна също, че в качеството си на инициатор на „Един пояс, един път“, КНР вече е инвестирала 40 милиарда долара във фонда „Пътят на коприната“ и на фона на големия международен интерес и че се очаква ръстът на инвестициите във фонда да достигне внушителната сума от 400 милиарда долара следващата 2018 г.

Несъмнено инициативата на президента Си Дзинпин „Един пояс, един път“, лансирана преди три години предлага иновативен, демократичен, взаимноизгоден и взаимно печеливш подход към бъдещото развитие на световната икономика.

Определено, тази инициатива има историческо значение и ще създаде нови възможности за растеж на световната икономика. Реалностите показват, че от инициативата ще се възползват много държави и тя ще даде тласък за развитието на глобалната икономика като цяло.

Всички тези изключително важни аспекти на инициативата „Един пояс, един път“ ще бъдат обсъдени и анализирани на най-високо равнище в кръглата маса, под председателството на президента на КНР Си Дзинпин, която ще се проведе днес (15 май т.г.), в рамките на световния форум.

В своето експозе, Н. Пр. Хайджоу подчерта, че за Китай България е важна страна по маршрута на историческия Път на коприната. В подкрепа на тази теза е и активното участие на България във формата „16 +1“, предназначен да развива все по-широки стопански и финансови връзки между държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) — от една страна и Китай — от друга. В българското Министерство на земеделието и храните вече действа специализиран Център за агро-сътрудничество ЦИЕ-Китай, направени са първите сериозни крачки в това отношение.

В близко бъдеще — подчерта посланик Джан Хайджоу, — страната ни ще бъде посетена от китайска делегация от изтъкнати агро-специалисти, които в рамките на задълбочени срещи и дискусии ще запознаят българските си колеги и с богатите традиции на Китай в производството на най-качествени и продуктивни сортове ориз — сфера в която КНР е безспорен лидер.

Присъстващите журналисти с интерес гледаха и двата видео материала, първият посветен на древния китайски Път на коприната и инициативата за изграждане на икономически пояс покрай него и вторият — една елегантна визия за сърцето на Китай — столичният Пекин.

КАРЕ:

Древност и съвремие

Едва има някой, който не е чувал за древният търговски път минаващ хиляди километри през пустини и необятни степи, през планини, реки и морета и свързващ Китай (а оттам и цяла Югоизточна Азия) с много страни в Европа. От векове той е известен като Пътят на коприната, защото именно тази нежна и фина материя е била основната експортна стока, наред с много други редки и ценни източни продукти, високо ценени от европейските клиенти.

В наши дни, този древен маршрут оживя в инициативата Икономически пояс “Път на коприната“ и “Морски път на коприната — 21 век“, наричана за краткост “Един пояс, един път“, лансирана от президента на Китай Си Дзинпин.

Преди три години, Китайската национална комисия по развитие и реформи, Министерството на външните работи на страната и Министерството на икономиката от името на Държавния съвет съвместно обявиха “Визия и план за действие относно съвместното изграждане на Икономически пояс “Път на коприната“ и “Морски път на коприната — 21 век“, който предизвиква значителен интерес от страна на международната общност.

Вече близо 70 държави и международни организации от териториите, включени в проекта, са изразили положителни становища за участието си в “Един пояс, един път“. Български държавни и обществени институции,изразиха подчертан интерес към проекта и желание да се запознаят с възможностите за участие на страната ни в тази мащабна инициатива.

Стратегията на китайското правителство в рамките на инициативата Икономически пояс “Път на коприната“ е насочена към съхраняване на глобалната система на свободна търговия и на отворената икономическа система. Тя цели да насърчи укрепването на сътрудничеството със страните, включени в инициативата, и да допринесе за съвместното преодоляване на трудностите, съществуващи в нашето съвремие като същевременно дава възможности на хората от цялата планета заедно да планират бъдещото си развитие.От старта на инициативата „Един пояс, един път“ преди три години, международната общност продължава да следи с голям интерес развитието й, а редица страни участват активно в дейности, свързани с нейната реализация. Така например, последният доклад на известния европейски мозъчен тръст, институтът „Брюгел“ сочи, че инициативата „Един пояс, един път“ стимулира свързването между транспортната инфраструктура на Китай и Европа и намалява разходите за трансгранична търговия. Страните-членки на ЕС ще получат големи ползи от това. Намаляването на транспортните разходи оказва много важно и положително влияние върху международната търговия. Страните-членки на ЕС, особено държавите без излаз на море, ще бъдат най-големите бенефициенти от взаимните контакти в изграждането на транспортната инфраструктура при реализирането на инициативата „Един пояс, един път“.

Един пояс, един път“ преминава през Евразийския континент и достига сърцето на Европа, като обхваща жизнения икономически кръг на Източна Азия, развития европейски икономически кръг и вътрешните държави с голям потенциал за развитие.И това е само един аспект от многобройните стопански, промишлени, икономически и финансови възможности, който предлага осъществяването на глобалната инициатива „Един пояс, един път“.

Материалите подготви: Петър ГЕРАСИМОВ, отговорен редактор на изданието „Китай днес“ на в. ЗЕМЯ

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване