Thalloderma Shop
05/16/17 09:44
(http://www.clubz.bg/)

Съдия е бил едновременно и адвокат... Или пък обратното

За истински световен принос на българската съдебна система стана ясно днес по време на заседанието на ВСС, изслушващ кандидат за председател на Окръжен съд - Хасково.

Кандидатката за втори мандат Миглена Тянкова трябваше да отговаря 3 часа на въпроси, касаещи освен работата й като окръжен председател, и за куп неуредици в районните съдилища, които са към Хасково.

Освен че служебната кола на предишния пердседател е навивала по 6000 км на седмица (?!), а в Свиленград тече етична проверка заради дело за камион с мигранти, върнат на фирмата собственик, днес стана ясно и нещо друго...

С протокол от 12 април общото събрание на адвокатската колегия вписва като адвокат Недялко Паталов. Експедитивността е повече от впечатляваща - Паталов е подал молба едва предния ден - на 11 април.

Има обаче и една досадна дребна подробност - че е действащ съдия в Районен съд Свиленград.

"Няма да коментирам решението на адвокатската колегия – но е трябвало да бъде вписан, след като отпаднат пречките.

До този момент обаче е нямало подадена оставка от колегата. Такава е постъпила едва на 19 април късно - някъде след 16 ч. И той дори не я е предупредил (шефката на съда, б.р.), че подва оставка, а е депозирал същата в деловодството", каза Тянкова.

Тя поясни, че след подаването на оставка съдия-адвокатът е бил изключен от разпределението на делата (има си хас!).

И тъй като пък точно съдия Паталов е този, който се яви в "Шоуто на Слави" и разказа как е преразпределено дело, касаещо камион - задържан като веществено доказателство, Тянкова обясни преразпределението със законовите срокове, но го нарече грешка.

Все пак етичната комисия към ОС Хасково провежда проверка по конкретното преразперделение по това дело.

И други интересни данни станаха ясни днес - че допреди да встъпи като председтел, в ОС Хасково исканията за СРС са били 650, а постановените разрешения... 650. Нито един отказ не е постановяван.

"Над 7 пъти са паднали исканията, а над 10 % са мотивираните откази",  обясни Тянкова днешната ситуация.

Съдийката със затруднение намери тактични думи и накрая деликатно обяви, че в съда работели „4-ма съдии от женски пол“, които непрекъснато се занимавали с това да си пишат доноси една срещу друга.

След като получи добри думи и от двата "лагера" в съдийската колегия на ВСС, Тянкова бе избрана единодушно за председател с 12:0 гласа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване