Thalloderma Shop
05/17/17 07:19
(http://www.clubz.bg/)

След протест: ГЕРБ оттегли закона за строежите по Черноморието

Депутатите от ГЕРБ оттеглят спорните промени в Закона за опазване на земеделските земи, с които се искаше удължаване на срока за застрояване на такива земи с променено предназначение с 3 години. Това бе първият законопроект, внесен от депутати от "Обединени патриоти" и ГЕРБ в 44-ия парламент и дни наред представители на мнозинството обясняваха, че целта е да се защитят "дребни собственици" на земи, които заради икономическата криза не могли да започнат да строят в земите си досега. 

Законопроектът мина през комисията по земеделие в парламента без възражения от депутати от мнозинството, но предизвика първия протест срещу новата власт - на 13-ия й ден. 

Шефът на депутатите от голямата управляваща партия Цветан Цветанов обяви днес, че ГЕРБ "няма да допуснат поредното презастрояване и замърсяване на земите по Черноморието". От думите му обаче се разбра друга причина - че решението за оттегляне на законопроекта, дошло след консултации с патриотите, които били "основен вносител", е заради "политически спекулации" с текстовете. От партията на Бойко Борисов се оправдаха, че именно ГЕРБ през 2011 г. сложили 6-годишния срок за започването на строежи, който изтича сега.

Бившата министърка на земеделието, сега шефка на ресорната парламентарна комисия Десислава Танева каза, че дори проектът да беше приет, той не давал разрешение за строеж върху дюни, а и разрешителните за строеж в земеделски земи със сменено предназначение били 217 от 1817 имота, в които е можело да се строи. Тя отчете като грешка липсата на предварително обсъждане със заинтересованите страни на внесените и вече оттеглени предложения.

Очаквайте подробности.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване