Thalloderma Shop
05/18/17 13:55
(http://www.clubz.bg/)

ЕС създаде свой военен щаб

Фредерика Могерини Снимка БГНЕС

Европейските министри на отбраната взеха днес окончателно политическо решение да създадат постоянен военен щаб на ЕС, който е малка, но важна стъпка към изгражданено на компонентите на бъдещата обща отбрана на съюза.

Щабът, базиран в Брюксел, ще управлява засега три европейски тренировъчни военни мисии в Мали, Централноафриканската република и Сомалия. Официално той ще се нарича "Капацитет за военно планиране и управление" в реверанс към твърдото несъгласие на Великобритания с европейски командни структури в отбраната. 

Министрите постигнаха и политическо съгласие да отстранят и пречки пред финансирането на европейските сили за реагиране, т.нар. бойни групи, така че те да могат да бъдат реално използвани при кризи. Върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини каза на пресконференция, че очаква проблемът да бъде решен до края на годината.

Министрите се споразумяха и по правната рамка за задълбочаване на европейската интеграция в областта на отбраната, т.нар. постоянно структурирано сътрудничество. То може да започне през юни, когато желаещите да участват в него държави представят проектите, по които да работят заедно - например разработка на дронове.

"Уверена съм, че това може да се случи бързо, много страни имат съвсем конкретни проекти", каза Могерини. "Ще харчим по-добре (за отбрана - б.р.), защото ще започнем да харчим заедно".

Държавите от ЕС изразходват за отбрана 50 на сто от това, което дават САЩ, но получават 15 на сто от техния капацитет, припомни Могерини. Смисълът на интеграцията посредством постоянното структурирано сътрудничество е то да спести средства, които отделните страни сега влагат в дублиращи се отбранителни проекти.

Публикувана на 05/18/17 13:55 http://clubz.bg/54074-es_syzdade_svoj_voenen_shtab

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване