Thalloderma Shop
05/18/17 10:20
(http://www.clubz.bg/)

Трима кандидати за концесията на Летище Пловдив

ИКОНОМИКА летище пловдив


Трима кандидати са подали оферти за участие в конкурса за концесията на Летище Пловдив за срок от 35 години. Това са българският консорциум "Летище Пловдив", българо-швейцарското ДЗЗД „Силк роуд Пловдив Еърпорт“ и обединението между китайската „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“, съобщиха от Министерството на транспорта. 

Това не е първият опит за концесионирането на аеропорта, но процедурата бе спирана и подновявана на два пъти заради липсата на сериозен инвеститорски интерес. Сега има шанс сделката да бъде финализирана.
Изискванията на министерството са в летището да се инвестират минимум 35.2 млн. евро без ДДС за срока на концесията.

В консорциума "Летище Пловдив“ участват „Тракия икономическа зона" (ТИЗ) и транспортната фирма ПИМК. 
ПИМК е един от най-големите автомобилни превозвачи в страната и е собственост на Пенко Несторов и Илиян Филипов. През 2015 г. приходите й възлизат на 347 млн. лв. 

ТИЗ е смесено дружество между строителната "Сиенит" на Пламен Панчев и собственика на КЦМ Никола Добрев и обединява шестте индустриални зони в района на Пловдив. 

В понеделник се проведе извънредно заседание на пловдивския общински съвет и предложението на кмета Иван Тотев за подкрепа на консорциума беше прието единодушно. До общината дори е била изпратена покана да се включи в проекта с 10-процентов дял, но не е имало време за регистриране на промени. 
Бизнес планът, разработен от консорциума, предвижда инвестиции за над 100 млн. лв., с които летище "Пловдив" да се модернизира и развива в две направления - карго терминал и пътнически превози. 

Вторият кандидат - „Силк роуд Пловдив Еърпорт“, е обединение между швейцарската „Принц Фом Пройсен Лимитед“ АД и българската „Пик Тед Кепитъл“. 

Представител на китайците е бившият икономически министър Асен Василев от служебния кабинет на Марин Райков. Интересът от Китай идва от „Хайнан Ерпорт Груп“, която участва съвместно с „Пловдив Ерпорт Инвест ББ“, регистрирана в Холандия.


Китайският конгломерат участва активно в мащабни сделки през последните няколко години. През есента на 2016 г. HNA Group придоби кетъринг компанията „Гейтгруп“, част от швейцарската „Суис“, за 1.5 млрд. долара. 

През лятото на 2009 г. държавата инвестира в новия пътнически терминал в Пловдив 40 млн. лв., но въпреки това в последните години летището отчита лоши финансови резултати. 
За първото полугодие на 2016 г. приходите са 1,6 млн. лв. при 2,1 млн. лв. за същия период на 2015-а. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване