Thalloderma Shop
05/20/17 08:53
(http://www.klassa.bg/)

Борисов след срещата с Панов: Малки партийки се лепят като кърлежи в конфликтите в Темида

 

Цачева и Захариева скастриха шефа на ВКС, зоват да се престане с компрометирането на вота за ВСС

Следд „Дондуков“ 2 шефът на ВКС получи звучен шамар и от „Дондуков“ 1 заради опитите си да обслужи мераците на задкулисния кръг „Агнешки главички“ за овладяване на Темида с атаки срещу главния прокурор Сотир Цацаров. На днешната си среща с Лозан Панов премиерът Бойко Борисов изрично е подчертал, че

няма да позволи да бъде намесван в скандали, обслужващи „маломерни партии“

лепящи се като кърлежи в конфликтите в Темида, стана ясно от изказване на самия министър-председател по-късно през деня.

Както вече „Монитор“ писа, след като опитът му да вкара президентството в интригантските схеми на задкулисията удари на камък, Лозан Панов се пробва да продължи атаките срещу обвинител №1, като поиска среща с премиера Бойко Борисов, надявайки се, че по този начин ще успее да продължи кампанията по очернянето на прокуратурата. Така по време на разговора той отново поставил въпроса за срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и Сашо Дончев. Дори поискал и нови конституционни промени за „по-дълбочинна“ съдебна реформа, като заявил, че предните били „мимикрия“. „Ще намерим най-доброто възможно решение, защото хората искат бърз процес и справедливост. И ако съдиите почнат да наблюдават и да се самоконтролират, защото никой друг не може да ги контролира за тези безбройни условни присъди – те са действително много. Ако прокурорите, полицаите и следователите се стегнат и внасят по-добри обвинителни актове, ще стане това, което хората очакват“, коментира разговора следобед в Хитрино Бойко Борисов, след което обаче подчерта: „Когато се създават междуличностни конфликти между висши представители на съда, прокуратурата, следствието преди години и

като кърлежи се прилепят към тях малки политически парти и фракции,

нищо добро не може да очаква съдебната система и това го казах на г-н Панов“. Борисов посочи, че на него може да се разчита по всички теми на съдебната система и реформа, но по никакъв начин не и да се обслужват политически партии, които „със своята маломерност, с това, че дори не можаха да влязат в парламента и не можаха никого да убедят, просто пречат и на съдиите да постигнат действително най-доброто, което може системата да направи“. Макар да не спомена конкретните имена, премиерът явно визираше олигархичната партия „Да(й), България“, с чийто сламен лидер Христо Иванов Лозан Панов си партнира в атаките срещу прокуратурата, както и в опитите за инсталиране на удобни на кръжеца „Агнешки главички“ хора в новия състав на Висшия съдебен съвет. Новото повдигане на темата за конституционни промени, свързани със съдебната система от страна на Лозан Панов на днешната среща, също е част от кампанията по овладяване на Темида, но

и тези му мераци са били охладени,

стана ясно от изявленията след разговора на правосъдния министър Цецка Цачева и вицепремиера и дипломат №1 Екатерина Захариева.

След срещата на Панов с Борисов двете го придружиха при чакащите журналисти и също отговориха на въпроси, като скастриха шефа на ВКС за твърденията му, че предните конституционни промени били мимикрия.

Кабинетът никога не се е опитвал да прави мимикрия на реформа.

Изменение в конституцията се прави с 160 депутати. 4 пъти е изменяна конституцията заради съдебната власт“, посочи Захариева, като припомни, че ГЕРБ има 95 депутати и обясни, че ще се водят разговори за евентуални промени като например записаното в програмата на ГЕРБ изменение за намаляване на парламентарната квота, но има редица неща, които могат да се направят и на ниво закони. „Нашето мнение е, че това наистина е много важна реформа, но не бива да се отлага всичко останало, отваряйки отново темата с конституцията. Ние няма да симулираме реформи, мимикрия, както го нарече г-н Панов. Никога това не е било нашата цел“, посочи тя. Захариева призова също да се спре с опитите за компрометиране на процеса по избор на нов ВСС, а по темата за електронния вот за избор на кадровиците от магистратската квота и призова да се

спре с повдигането на съмнения относно системата за е-гласуване.

Това е друга от линиите, по която тече кампанията на рупорите в Темида на „Агнешките главички“ за овладяване на съдебната власт в полза на тарторите на задкулисието – Командира и олигарсите Иво Прокопиев, Цветан Василев, Сашо Дончев, Гриша Ганчев и Огнян Донев.

„Не приемам това, което е направено досега, в промените в конституцията, да се омаловажава и да се нарича мимикрия“, отсече и Цачева, като обясни, че е поискала от Лозан Панов да даде повече конкретика за съдебна реформа „в дълбочина“. „Само с понятия банкетни, с общи формулировки, рискуваме за останем там, където сме сега“, подчерта тя и заяви, че са поискали от Панов и той се е съгласил да предложи конкретни текстове, които да бъдат обсъдени.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване