Thalloderma Shop
05/21/17 12:06
(http://www.klassa.bg/)

Всички прояви на нацизъм трябва да се осъждат, категоричен е президентът Радев

 Не може обществото да си затваря очите за проявата, дори и под формата на шега по отношение на нацизма. Това заяви в интервю за БНР президентът Румен Радев относно разразилия се през седмицата нацистки скандал.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов поиска заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков да уволни директора на дирекция "Социална политика" в Министерството на отбраната Иво Антонов. Поводът е публикувана преди време снимка на Антонов с нацистки поздрав.

Само ден преди това зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев подаде оставка. Поводът отново беше снимка от преди 9 години, публикувана на неговия профил във "Фейсбук". На нея Тенев позира с изпъната ръка край восъчни фигури за нацисти в музея "Гревен" в Париж.

 

Президентът е категоричен, че зад тази шега стоят милиони човешки съдби след Втората световна война, стоят безброй зверства, стоят милиони жертви. Той е категоричен, че не можем да си позволяваме подобно отношение. Радев подчерта, че не трябва да има граници между обикновен гражданин и изведнъж, когато стане политик, да му забранено всичко.

"Не много бързо се сменят ролите от политик до обикновен гражданин. Отговорност трябва да има цялото общество. Трябва да бъде осъден нацизмът, еднозначно", категоричен е държавният глава.

Той посочи, че го смущава това, че историческата ревизия е довела до една пълзяща индулгенция за нацизма. Радев даде за пример 9 май, когато е бил поканен от ветераните да присъства. Не малко хора го посъветвали да не ходи, за да не си навлече проблеми.

"9-ти май е Ден на Европа. Разбира се България е в ЕС, пълноправен член. Това е нашето настояще, това е нашето категорично бъдеще, но нека не забравяме уроците на историята. 9-ти май е Ден на победата над нацизма. Точно това, че се срамуваме да го кажем - а сега всички са възмутени", коментира държавният глава.

Той е категоричен, че не може да не уважаваме историята, защото всяко погазване на историята води до рецидиви.

Запитан как ще коментира политическата реакция и стремежът да се запази коалиционното управление, президентът заяви, че ситуацията е много деликатна. Той подчерта, че е изключително важно да имаме стабилно правителство. Това означава да се запази целостта на коалицията.

"Представете си, ако и тя се разпадне какво следва оттук нататък. Аз лично не искам да си представям какво ни очаква, но това не отменя отговорността на управляващите. Аз не приемам уклончивото говорене", заяви Румен Радев, визирайки решенията за отстраняването от длъжност и изтъкването на професионални качества.

Президентът даде пример със служителя на военното министерство Иво Антонов, който по думите му имал огромен принос за възстановяването на войнишките паметници и запазването на нашето национално самосъзнание. Трябва да има принципна позиция. Тази позиция е осъждане на всички прояви на нацизъм и според мен извинението е най-добрият подход, категоричен е Румен Радев. На въпрос дали очаква извинение, той отговори, че това е въпрос на личен, морален избор.

Относно отношенията му в БСП, президентът заяви, че няма никакво намерение да се оправдава за обсесията, от която страдат някои медии. Той смята, че с действията си е показал, че се водя от националния интерес.

 

Източник news.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване