Thalloderma Shop
05/22/17 08:54
(http://www.clubz.bg/)

Атанас Скатов за втори път стъпи на Покрива на света

Атанас Скатов. Снимка личен архив

Атанас Скатов изкачи Еверест (8848 м) рано тази сутрин българско време. Той за втори път стъпва на най-високия връх в света след 24 май 2014 г. Първото му катерене е от северната страна, а сега е станало по южния ръб.

Алпинистът веган покори Еверест само 6 дни след като стъпи на Лхотце и без да слиза до базов лагер. Направен е траверс.

Намерението на Скатов беше да изкачи двата близки един до друг върха в рамките на 24 часа, но силният вятър осуети неговите намерения.

След връх Лхотце той слезе до втори височинен лагер (6500 м) и в изчакване на добро време прекара там 3 нощувки. На 18 май около 250 души (алпинисти и шерпи) са се отправили към върха от лагер 2. Скатов изчака един ден повече и според най-добрата прогноза на времето на 19 май също пое към Еверест. След 2 нощувки в два поредни височинни лагера тази нощ започна атаката си към върха около 17,30 ч. непалско време. След 10-часов преход нагоре по южния ръб на склона с първите лъчи на слънцето Атанас Скатов се завърна след две години за втори път на най-високия връх.

Към момента той слиза надолу, като целта му ще бъде да достигне до възможно най-нисък лагер.

Рекорден е броят на желаещите да стъпят на Еверест и тази година (около 800), като само вчера четирима са загинали, съобщи Ройтерс. Така за един месец жертвите са пет. В опит да се изкачат до върха са починали на различна височина един американец, австралиец (на 7500 м от северната страна) и словенец (в лагер 4). От вчера липсва и един индиец след изкачването му на върха по-рано на 21 май. 

В неделя е загинал 54-годишен италианец. На 30 юли в опит да покори Покрива от този свят си отиде прочутият швейцарски алпинист Ули Щек (40 г.).

А проектът на д-р Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход продължава.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване