Thalloderma Shop
05/22/17 08:38
(http://www.clubz.bg/)

Един работещ ще изкарва пенсията на един пенсионер през 2060 г.

Бисер Петков, управител на НОИ. Снимка БГНЕС.

Един работник ще изкарва пенсията на един пенсионер през 2060 г., сочи доклад на НОИ. Наблюдават се тенденции за изравняване броя на работещите у нас с броя на пенсионерите, заяви социалният министър и бивш шеф на Националния осигурителен институт Бисер Петков по Нова телевизия.

"Предстои влошаване на така наречения Коефициент на зависимост, тоест делът на пенсионерите спрямо броя на осигурените лица – тези, които работят и които финансират изплащането на пенсиите, ще се сближава. Според прогнозите на актюерския доклад на НОИ към 2060 г. съотношението между тях ще бъде близо до единицата – тоест всеки един работещ ще осигурява пенсията на един пенсионер", коментира Петков.

През 2018 г. осигурителната вноска за пенсия, която плащат работещите в България, ще бъде увеличена с още 1 процентен пункт и ще достигне 19,8% през 2018 г.

От Министерството на труда и социалната политика готвят изменение на начина на отпускане на инвалидни пенсии.

„Броят на пенсионерите с водеща инвалидна пенсия са 518 000 души в края на 2016 г., а броят на инвалидните пенсии е 945 000. Разликата идва от това, че един пенсионер може да получава повече от една инвалидна пенсия”, коментира министърът.

Според него разликата се дължи на социалните инвалидни пенсии, които се получават от лица с процент на загубена работоспособност над 71 на сто.

Към момента броят на фалшивите пенсии за инвалидност са над 150 000 в страната. Държавата отделя годишно по 1,7 млрд. лв. за инвалидни пенсии.

При промяна на оценката на работоспособността част от инвалидните пенсии ще отпаднат, а средствата от тези пенсии ще бъдат вложени за повишаване на пенсиите като цяло, изтъкна Петков.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване