Thalloderma Shop
05/22/17 06:24
(http://www.klassa.bg/)

Лазерни показалци увреждат зрението на децата

 

15% от хванатите опасни стоки са запалки и ключодържатели, излъчващи опасната светлина

Лазерните показалци или т. нар. лазерчета могат да увредят сериозно зрението на децата. За това алармираха от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Тези продукти са широко навлезли в арсенала на преподаватели и лектори при изнасянето на образователни и бизнес презентации. В случай че лазерният показалец се употребява правилно и отговаря на изискванията за безопасност, не би следвало да създава рискове за потребителите.

Продуктите с лазерни диоди обаче могат да бъдат много опасни, ако децата решат да играят с тях. „Насочи ли се лазерният лъч към очите, може да има

 

нежелателни последици

 

предупреждават експертите. При игра в междучасие в училището или на двора децата биха могли да се „обстрелват” с лазерни лъчи, което да доведе до злополука. Включително до увреждане на очите.

От контролния орган обясниха за „Монитор“, че за миналата година 15% от всички видове опасни стоки хванати от комисията са били лазерни продукти. Такива освен добре познатите ни лазерчета могат да бъдат и ключодържатели, запалки и най-различни видове фенерчета.

От КЗП допълниха, че подобни стоки

 

се спират още на митниците

 

а тези, които стигнат до търговците биват веднага забранявани и изтегляни от пазара.

В случай че подобни артикули се предлагат за продажба без информация на български език за безопасно ползване, контролният орган дава указания на производителя или вносителя да етикетира продуктите си съгласно изискванията.

Най-често даваният за пример за подобен инцидент е описаният в британския медицински журнал случай с 15-годишно момче от Швейцария, загубило част от зрението си при

 

игра със закупен от интернет лазерен показалец

 

с мощност от 150 миливата (mW). Младежът е получил изгаряния на ретината, в резултат на което яснотата на зрението му сериозно се влошила. Два месеца по-късно имало подобрения, но според лекуващите специалисти някои увреждания и рискът да развие проблеми по-късно в живота в резултат на увреждането на ретината му останали.

Децата и тийнейджърите не са единствените, които могат да пострадат при употребата на лазерни показалци. Много възрастни са слабо информирани по отношение на опасностите при такъв тип продукти.

Неправилната употреба или несъответствието на лазерите с изискванията за безопасност във всички случаи са съпътствани с рисковете от увреждане на зрението и изгаряния.

Затова на общоевропейско, а и на световно ниво са въведени задължителни изисквания, както по отношение на характеристиките, така и на информацията при продажбата на такъв тип продукти.

Например, в повечето държави има ограничение

 

диодът да не превишава 5 mW

 

Причината са доказателства, че над тази мощност лазерите носят риск от увреждане на зрението. Над 500 mW пък водят до изгаряния на кожата.

Повечето лазери, използвани в играчките и игрите, са означени с тип I. Те имат мощност под 4 mW и са неспособни да повредят ретината. Болшинството лазерни показалци са класифицирани като тип II или IIIA и имат мощност от 1 до 5 mW. Макар, че според специалистите теоретично, това е достатъчно за увреждане на ретината, в литературата за подобни случаи не се съобщава.

Преди пускането на подобен тип продукти на пазара

 

лабораторните анализи са задължителни

 

Те могат да бъдат продавани само ако се докаже, че са годни за ползване по предназначение.

Също така лазерните показалци трябва да бъдат продавани с предупредителен етикет за безопасно ползване.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване