Thalloderma Shop
05/22/17 07:05
(http://www.clubz.bg/)

Путин на изненадващо посещение в Париж следващата седмица

Руският президент Владимир Путин отива на изненадващо и непланирано посещение във Франция на 29 май, съобщи в. "Комерсант".

Според източници на изданието формалният повод е откриването на изложба във Версай, посветена на руския император Петър I.

Високопоставен източник от Кремъл обаче заявява, че дневният ред ще е наситен и едва ли ще се ограничи с тържествената дворцова церемония. 

Очаква се Путин да се срещне с новоизбрания френски президент Еманюел Макрон.

"Трудно е да си представим, че Путин би отпътувал за Франция, без да получи съгласие за среща и запознанство с новия президент", коментира източникът на "Комерсант".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нито потвърди, нито отрече информацията за предстоящото пътуване.

"Своевременно ще направим съобщение", заяви той пред ТАСС.

Изложбата във Версай, чието откриване може да стане повод за посещението на Путин, ще бъде открита в двореца "Голям Трианон" във Версайския парк. Поводът е навършването на 300 години от визитата във Франция на първия руски император и установяването на дипломатически отношения между двете страни. Експозицията ще продължи до края на септември.

Горе-долу по същото време, когато Путин ще бъде във Франция, американският президент Доналд Тръмп ще участва в среща на върха на НАТО недалеч оттам - в Брюксел, продължава "Комерсант". В действителност американският лидер ще бъде в белгийската столица на 24 и 25 май, за срещата на НАТО.

По-рано източници на "Комерсант" в Москва и Вашингтон съобщиха, че официални лица от двете страни обсъдили възможността Путин и Тръмп да се срещнат по време на европейската обиколка на президента на САЩ. Те дори посочиха като примерна дата 28 май. В крайна сметка обаче официално бе заявено, че лидерите на двете свръхсили ще се запознаят през юли на срещата на върха на Г-20 в Хамбург. 

Запитан от "Комерсант" може ли да има промяна в програмите на двамата президенти с оглед посещението на Путин във Франция, Държавният департамент на САЩ засега не дава отговор.

По време на предизборната си кампания във Франция Макрон зае предпазлива позиция спрямо Русия и предпочете да акцентира върху европейските и евроатлантическите ангажименти на Париж, припомня вестникът.

Всъщност Макрон бе единственият кандидат-президент, който открито се противопостави на политиката на Москва към Европа. От щаба на неговата  партия неколкократно обвиниха Кремъл в хакерски атаки. Руски банки финансираха с милиони евро крайно десния Национален фронт на Марин льо Пен, която стигна до втория тур.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване