Thalloderma Shop
05/22/17 11:54
(http://www.clubz.bg/)

Тръмп в Израел: Имам повод за надежда за мир

Американският президент Доналд Тръмп заяви днес, че има нови поводи за надежда, че в Близкия изток могат да бъдат постигнати мир и стабилност, предаде Ройтерс.

Той каза това при пристигането си в Израел. Тръмп дойде там от Саудитска Арабия.

"По време на пътуванията ми през последните дни открих нови поводи за надежда, - каза Тръмп в кратка реч при пристигането си. - Имаме пред нас рядката възможност да донесем сигурност и стабилност и мир на този регион и неговите хора, като разгромим тероризма и създадем бъдеще на хармония, просперитет и мир, но можем да го направим само ако работим заедно. Няма друг път."

В Израел американският президент ще проведе разговори с изрелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас. Главната цел на посещението му е да подпомогне договарянето на мира между Израел и Палестина.

Споразумението между Израел и Палестина е "крайна цел" според Тръмп, но той не уточнява формата му. Президентът обяви, че предпочита да остави решението на двете страни, които да проведат директни преговори.

Израелската премиерша Сара Нетаняху (вляво) разговаря с първата дама на САЩ Мелания Тръмп.

Тръмп обяви, че ще направи каквото е необходимо, за да подпомогне постигането на мира, но не уточни също как ще възобнови продължително прекъснатите преговори между двете враждуващи държави.

На среща с Абас по-рано този месец във Вашингтон, Тръмп се отклони от отдавнашната политика на САЩ в подкрепа на решението за съществуването на две отделни държави, Израел и Палестина, и каза, че би приел всяко мирно споразумение.

При пристигането си на легището в Тел Авив Тръмп заяви, че се надява САЩ и Израел да работят заедно в период на "хармония, просперитет и мир". Той обаче е против незабавно преместване на американското посолство от столицата на Израел Тел Авив в Йерусалим, за което Израел настоява.

Премиерът Бенямин Нетаняху е задължил министрите си да присъстват на посрещането на Тръмп, съобщи "Си Ен Ен". Някои от тях са отказали да дойдат на летището и според източник на телевизията, причината за това е, че членовете на кабинета очаквали при краткото посрещане Тръмп да разговаря само с Нетаняху и президента Реувен Ривлин, но не и с тях.

Посещението в Израел е маст от първата задгранична обиколко на Тръмп в качеството му на президент. В началото на осемдневното пътуване той посети Саудитска Арабия. Директният му полет от Рияд до Тел Авив е първият между Израел и Саудитска Арабия, които не поддържат дипломатически отношения. По време на пътуването Тръмп ще посети също Брюксел, Ватикана и Сицилия.

Публикувана на 05/22/17 11:54 http://clubz.bg/54207-trymp_v_izrael_imam_povod_za_nadejda_za_mir

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване