05/23/17 05:31
(http://www.klassa.bg/)

Доц. Георги Рачев, климатолог: На морето по-сухо от София през лятото

 Дъждовно до края на месеца, тази седмица има условия и за градушки, Очаквам пореден силен туристически сезон
 
- Доц. Рачев, кажете до кога ще продължи дъждовното време?
- До края на месеца ни очаква типично майско време и то ще бъде такова, каквото го наблюдаваме през последните два дни. Сутрин ще има повече слънце, а следобед облаци и на доста места, особено в Западна България, ще има превалявания. Не е изключено да има гръмотевици и светкавици, което е характерно за нестабилната атмосфера през втората половина на май. Такава беше и дългосрочната прогноза за май месец, като заявихме, че през втората половина времето ще бъде по-неустойчиво. Във вторник и сряда на повечето места в Западна България ще вали, ще има повече облаци, а в източната половина на страната ще бъде по-слънчево. Температурите ще бъдат типични и нормални за месеца. Знам, че много хора искат изведнъж да дойде лятото, а след това търсят прохлада. Тази година имаме прекрасна пролет. Дори ягодите и черешите на пазара вече се продават на напълно нормални цени, защото, слава Богу, нямаме някакви природни бедствия. През май месец е максимумът на валежите и засега не се наблюдават аномалии. Така че нямаме нищо необичайно. По отношение на валежите обаче имаме малко изоставяне. По-сухо е в западна и централната част на България, докато в София са осъществени само 50% от валежите. Югоизточна България пък изпълни вече месечната норма. Валежите ще продължат с различен интензитет през цялата седмица и се надявам тази норма да бъде изпълнена. Това е важно за реколтата.
- А по-дъждовна ли е тази пролет в сравнение с предишната?
- Не, напротив. Хората се вторачват във времето и им се струва по-дъждовна, но не е така. Тази седмица очаквам да е по-влажна и да компенсира изоставането, което на много места е между 50-80 л/кв.м. Има една особеност обаче и тя е, че вече имаме летен тип валежи. В някои райони може да вали проливно, а на други да е сухо. Това се нарича петнист характер на валежите.
- Очакват ли се обаче градушки?
- Градушките се прогнозират много трудно. Май, юни и първата половина на юли са типичните месеци за градушки. Цяла България, с изключение на морето е градобитна зона. По принцип градушките могат да се прогнозират от днес за утре. Има и дългосрочни прогнози, но индексите, които се смятат за неустойчивост на атмосферата, се променят бързо. Затова реалната прогноза е от днес за утре, и то за конкретни места. Нищо чудно тази седмица, особено в сряда и четвъртък да имаме и градушки, особено в чувствителните райони. Става дума за Централна България и частта от Горнотракийската низина, която е на запад от Пловдив. В планините е много сухо, до този момент са изпълнени едва 30-40% от месечната норма.
- От кога наистина да очакваме стабилизиране на времето и трайно затопляне?
- На 29-30 май ще има стабилизиране. Времето ще е динамично в петък, събота и неделя. Понеделник и вторник ще е стабилно, с много повече слънце. Когато обаче казваме, че ще вали, това не означава, че ще вали през целия ден. На 31 май и 1 юни ще наблюдаваме малко по-нестабилно време и след това - до 5 юли, ще имаме много повече слънце и много по-малко валежи. Навлизаме в типичното лято. Засега се очертава да е нормално в температурно отношение. Разбира се, че ще има периоди на много топло време, но не се очертава да са продължителни. Нормално е 3-5 дни да има температури над 35 градуса. Случва се всяка година. Възможно е и за ден-два да превали и живакът да падне до 22 градуса. Валежите трябваше да бъдат в рамките на нормата, но сега се очертава, че в Западна България ще вали малко повече, а на изток по-малко.
- Кога да ходим на море?
- Аз обичам в края на юни, когато морето е чисто, плажовете не са пренаселени и времето е перфектно. Но така или иначе валежите ще бъдат краткотрайни.
- Вие сте член на управителния съвет на Асоциацията на туристическите агенции. Кажете какви са прогнозите ви за сезона?
- Имаме всички индикации да имаме пореден успешен сезон. Той се определя от няколко важни показателя. На първо място е международното положение. Нашият пазар е част от глобалния. Турция ще продължи да изпитва трудности, тя загуби 10 милиона туристи. Нищо чудно тази тенденция да продължи и това лято. България се очерта като спокойна дестинация. Нискотарифните авиокомпании буквално дебаркираха на летище София. През март през летището минаха половин милион пътници. Това не се е случвало никога в историята му и означава, че ако тенденцията се запази, може да надхвърли над 6 милиона пътници. Това показва, че България е приета добре като дестинация в чужбина. У нас идват на почивка хора, които търсят нискокатегорийни хотели, но това е огромна реклама. Туристите, които посетиха страната ни през зимата, бяха на т.нар. познавателен туризъм, всъщност рекламират България и навън. Курортите ни предлагат ниски цени на добро качество. А и понякога хората, които почиват в четиризвездни хотели, не се хранят навън и не посещават заведения. Другите обаче, които спят в хотели с ниска категория, подпомагат бранша, защото посещават заведения навън. Това е смисълът на туризма. Така че няма голямо значение, че не ни посещават богати туристи, все пак няма как да привлечем заможни американци.
- Как ще коментирате идеята на министър Ангелкова
да се премахне изискването за прекатегоризация на хотелите и ресторантите на всеки пет години?
- Това всъщност е стара идея. Браншът винаги е изтъквал предимствата и недостатъците на това. Става дума за дадености, които се менят във времето и според голяма част от сектора не бива да има бюрокрация, когато се сменя собствеността и мениджмънта на хотела. Редно е да има прекатегоризация. Вярно е, че има четиризвездни хотели, чиито ресторанти са в лошо състояние и там работи неквалифициран персонал. Един такъв хотел не може да има ниско обслужване. Това е въпрос на мениджмънт, на влагане на пари и ръководство. За да се поддържа нивото, е добре от време на време да има актуализация. Това не бива да се превръща в бухалка, но трябва да има ясни критерии, по които ще става това прекатегоризиране.
Визитка:
 
Доц. Георги Рачев е преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”
Специалист в областите възобновяеми енергийни ресурси и качество на атмосферния въздух
Прогнозите му се реализират почти на 100 процента
Автор е на десетки научни статии и трудове
Член е на управителния съвет на Асоциацията на туристическите агенции

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване