05/23/17 05:22
(http://www.klassa.bg/)

Искат уволнение на съдийка, вкарала човек в лудница

 

Срещу нея се води и дело в Софийския градски съд

Съдийка, вкарала човек в лудница, може да бъде уволнена от системата на Темида заради извършено нарушение на служебните й задължения. Решението дали магистратката от Районен съд - Раднево Люба Петрова ще бъде отстранена от съдебната власт трябва да вземе съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, която бе сезирана по казуса от главния прокурор Сотир Цацаров.

Обвинител №1 настоява за временното отстраняване от длъжност на съдията заради повдигнатото й обвинение за документно престъпление, съобщиха от държавното обвинение. Искането е след разследване на спецзвеното „Антикорупция“ в СГП, според което на 12 май т.г. е повдигнато и предявено обвинение на съдия Петрова за документно престъпление.

Тя е привлечена като обвиняема за това, че на 29 и 30 март т.г. в Раднево, в сградата на Съдебната палата, като съдия е съставила официален документ протокол от съдебно заседание, проведено на 29.3.2017 г., по частно наказателно дело за принудително настаняване на лечение, в който удостоверила неверни обстоятелства и изявления, с цел да бъде използван този протокол по дело като доказателство.

Тя е удостоверила неверни обстоятелства и изявления на прокурора и адвоката за прекратяване на делото, което не отговаря на истината. Вписала е и невярното обстоятелство, че е била снета самоличността на вещото лице по делото и че то е предупредено за наказателната отговорност.

„Съгласно чл. 230, ал.1 от Закона за съдебната власт, при повдигане на обвинение срещу съдия, прокурор или следовател за умишлено престъпление от общ характер, извършено при изпълнение на службата, императивно се налага да бъде инициирана и административна процедура пред съответната колегия на ВСС за временното му отстраняване от длъжност до приключване на наказателното производство“, се сочи в искането на главния прокурор.

Люба Петрова е съдия в Районен съд-Раднево от 20.5.2002 г. От 17.12.2014 г. с решение на ВСС бе отстранена временно от длъжност до приключване на наказателно производство срещу нея. На 22.11.2016 г. бе възстановена на длъжност. Наказателното производство срещу Петрова е за 9 престъпления – за лихварство, лъжесвидетелстване, измама, документно престъпление и престъпление по служба. Делото все още се разглежда от първоинстанционния съд – СГС.

Главният прокурор настоява Люба Петрова да бъде отстранена от длъжността съдия в Районен съд – Раднево за срок до приключване на воденото срещу нея наказателно производство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване