05/24/17 12:07
(http://www.clubz.bg/)

МВФ: След фалита на КТБ укрепнахте, но има още рискове за банките

ИКОНОМИКА ктб бгнес

Банковата система на България се стабилизира след затварянето на КТБ през 2014 г., но не съвсем, както личи от проучването на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ), публикувано днес.

Медиите бият фанфари, но!

Благодарение на реформите и наличието на значителни ликвидни буфери, нещата са наред, но не съвсем.

Необходимо е допълнително укрепване на банковия надзор и мерки за намаление на необслужваните заеми на банките. Това са част от заключенията за стабилността на финансовата система в България, изготвени и публикувани за стабилността на българската финансова система от МВФ и СБ.

"Системата показа устойчивост на шокове през последните години, въпреки затварянето през 2014 г. на четвъртата по големина банка (КТБ) в резултат на измами и вътрешни злоупотреби", се казва в съобщението.

Тогава случаят повдигна въпроси относно жизнеспособността и на други банки, някои от които претърпяха отлив на депозити, и порoди опасения във връзка с упражнявания от БНБ надзор.

"Високото ниво на необслужвани кредити в банковата система на България носи рискове, по които трябва да се работи с по-фокусирана стратегия, още повече че от догодина влиза в сила нов счетоводен стандарт за провизиите по кредити, който ще донесе загуби за банките. Остават и проблемите с институциите, които не се представиха добре при прегледа на качеството на активите и стрес тестовете миналата година", констатира МВФ.
След приключването на тестовете и прегледа на активите на банките през миналото лято БНБ откри най-много проблеми в ПИБ и Инвестбанк. Бяха им отправени и препоръки за действие. 
"Въпреки положените усилия и значителните капиталови и ликвидни буфери, които бяха изградени, рисковете остават, включително за някои банки, които показаха слабост при прегледа на качеството на активите и стрес теста, а също и за системата като цяло поради високото ниво на необслужваните кредити", пише в доклада. 
Към юни 2016 г. нивото в България е 13.7% спрямо средното за ЕС ниво от 5.5% на необслужваните заеми.
Определени счетоводни практики, възможности за различна оценка на обезпеченията по кредити и риск мениджмънт техники са обезсмислили инициативността в посока разтоварване от лошите кредити, изтъкват още от фонда. 
Валутният борд в България допринася за икономическата стабилност, но ограничава БНБ да предоставя ликвидна подкрепа във времена на финансов стрес.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване