05/24/17 07:05
(http://www.klassa.bg/)

Топлоцентралата на НДК се превръща в арт център с 3 млн. лв.

 Бившата топлоцентрала на НДК в Южния парк ще се превърне в център за съвременни изкуства с 3 млн. лева. Победител в конкурса за трансформирането на занемарената от години сграда е Обединение „Колев – Сърбова“. Те получават награда от 15 хиляди лева и покана от Столична община за изготвяне на технически работен проект срещу още 150 000 лева. Архитектите ще трябва да превърнат мястото в работилница за независимите артисти. Пространството ще се използва за театър, съвременен танц, музика, визуални изкуства и др.

Проектът предвижда да се запази характерният стил на сградата и основните материали в реконструкцията да са тухли, стъкло, цимент и графични елементи. Архитектите смятат да запазят три от телата и да разрушат и вдигнат наново само едно вътрешно крило.

В сградата ще се настани сцена с 300 места, няколоко изложбени помещения, място за библиотека и тераси за артисти. Навън пък ще се обособи малък стъпаловиден амфитеатър, ще има и велостоянка. Артистите ще могат да излагат творбите си и на открито на специални постаменти.

„Работата привлече огромен брой млади архитекти, които идваха на предварителните обсъждания. Желанието ни е да превърнем тази бивша индустриална сграда от промишлената номенклатура, която като архитектурни качества няма нищо особено в един знаков център за култура”, обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

В конкурса участваха 61 архитектурни колектива. Второ място и 10 000 лева спечелиха ПОВ – Божидара Вълкова, Борис Тикварски, Мария Гяурова, Цветомира Некова, Поли Гяурова и Майк Фритз. Топ три пък затвориха S.C.P. От Барселона, които ще отнесат 5 000 лева.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване