05/25/17 10:06
(http://www.clubz.bg/)

Депутатите загрижени за "отстрелването" на кандидати за ВСС

Парламент Данаил Кирилов 18062016 1

Как да не се допусне "отстрелване" на кандидати за членове на Висшия съдебен съвет. (ВСС). Това бе основна тема на заседанието на правната комисия днес. На него депутатите одобриха процедурните правила за избор на членове на ВСС от парламентарната квота.

Членовете на комисията не приеха възможност за това депутатите да изискват допълнителни документи от кандидатите. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че така може да се създаде възможност за безкрайни атаки срещу даден кандидат, докато той бъде сменен с друг. Самите кандидати обаче ще имат възможност да представят допълнителни документи, за да се защитят срещу критики.

В крайна сметка според решението на депутатите членовете на ВСС ще бъдат избрани в началото или до средата на септември. Най-вероятно депутатите ще нарушат Закона за съдебната власт, тъй като според него изборът трябва да е факт 1 месец преди изтичането на мандата на стария ВСС. Този мандат изтича на 3 октомври. Нарушението на закона ще се наложи, тъй като през август парламентът е във ваканция.

Очаква се номинациите за членове на ВСС от парламентарната квота да са ясни до 20 или 21 юни. След това ще има два месеца до изслушването на кандидатите от правната комисия. Кирилов определи този срок като време за "обществена реакция".

Крум Зарков (БСП) изтъкна, че изборът на ВСС ще стане при изключително голямо обществено внимание. Емил Димитров-Ревизоро (Обединени патриоти) пък иронично заяви, че този избор ще е много труден, тъй като гарантите за честността на процедурата не са влезли в този парламент. Той очевидно имаше предвид партиите от десницата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване